Kurczaka zamarynowałam na noc: w dużej misce wymieszałam jogurt z sokiem z cytryny, przyprawami, imbirem i czosnkiem. Dodałam do tego kurczaka i wstawiłam do lodówki.Następnego dnia podsmażyłam osączonego z jogurtu kurczaka na klarowanym maśle - przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Szparagi są same z siebie dietetyczne, ale łatwo je "zepsuć" - smażeniem albo ciężkim sosem. Najprościej po prostu je ugotować i podać z sosem jogurtowym - jogurt, czosnek i sól i nic więcej. Pycha, nie kolacja!
Nasze sobotnie śniadanie. Połączenia truskawek ze szpinakiem już kiedyś próbowałam i ponieważ bardzo mi podpasowało, postanowiłam spróbować go ponownie. Tym razem towarzyszy im orzeźwiający melon, słodka żurawina i chrupiące orzechy. Zestaw bardzo udany. Polecam na śniadanie lub lekki obiad.
Kolejna propozycja dżemu cukiniowego tym razem z galaretka agrestową. Wyszedł bardzo dobry mało słodki lekko kwaskowy taki jak lubię. Rok temu robiłam podobny lecz bez pasteryzacji i wszystko wyrzuciłam ale w tym roku nie będę ryzykować...
Kolejną moją propozycją do Festiwalu Dyni jest zupa porowo-dyniowa, na którą przepis wyszperałam u Eli z My Best Food. Ta pyszna zupa bardzo mi smakowała, a jej kolor mnie zachwycił. Polecam ją! W składnikach pominęłam ziemniaka i nie miksowałam jej, bo takie właśnie zupki lubię.
Przekonałam się, że z dyni można przygotować nie tylko ciasta i ciasteczka, ale i ciekawy deser. Pudding dyniowy konsystencją przypomina kremowy sernik. Ma delikatny smak, który zaostrzają dodatki - syrop klonowy i orzechy włoskie - dzięki nim deser nabiera charakteru.