Zupa porowo-dyniowa
Kolejną moją propozycją do Festiwalu Dyni jest zupa porowo-dyniowa, na którą przepis wyszperałam u Eli z My Best Food. Ta pyszna zupa bardzo mi smakowała, a jej kolor mnie zachwycił. Polecam ją! W składnikach pominęłam ziemniaka i nie miksowałam jej, bo takie właśnie zupki lubię.
Składniki:
*1 bardzo duży por, lub nawet dwa
*ok. 400g miąższu dyni
*1 ziemniak (pominęłam)
*duży ząbek czosnku
*1l gorącego bulionu warzywnego, lub miesnego, lub nawet wody (wtedy należy zupę trochę wiecej doprawić)
*sól i pieprz
*masło lub oliwa z oliwek
Wykonanie:
Por posztakować i podsmażyć na maśle lub oliwie. Dodać pokrojone w kostke dynie i ziemniaka i rozgnieciony czosnek. Podsmażyc wszystko chwilę i dodać gorący bulion. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić i zmiksować (ja nie miksowałam). Jesli jest dla Was za gęsta nalezy dodać trochę bulionu. Można podawać z grissini lub grzankami.
Smacznego :)