Dżem z cukinii z galaretką

Dżem z cukinii z galaretką

Zdjęcie - Dżem z cukinii z galaretką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kolejna propozycja dżemu cukiniowego tym razem z galaretka agrestową. Wyszedł bardzo dobry mało słodki lekko kwaskowy taki jak lubię. Rok temu robiłam podobny lecz bez pasteryzacji i wszystko wyrzuciłam ale w tym roku nie będę ryzykować...

 

Porcja na 6 słoiczków po 180ml

 

5 kg cukinii po oczyszczeniu ok 4kg

1 kg cukru

3 galaretki o smaku agrestowym

2 limonki

1 łyżka ekstraktu cytrynowego


Oczyszczaną cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej - wrzucić do garnka i smażyć aż puści sok i częściowo się połączy. Ja trochę odlewam wody która puściła cukinia. Gdy cukinia zmniejszy swą objętość co najmniej o połowę dosypuje cukru, ekstrakt cytrynowy oraz galaretki.Dokładnie mieszam i dalej smażę - w międzyczasie dodaję jeszcze otarta skórkę z limonki oraz sok. Smażyć aż nasz dżem będzie miał odpowiednią gęstość a z łyżki będzie spadał nam partiami a nie zsunie się cały - to znaczy że jest już dobry. Przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków zamykam i pasteryzuje 15-20 minut od zagotowania wody. Wyjmuje odwracając do góry dnem i układam na ręczniku przykrywając nim - tak pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego


Zdjęcie - Dżem z cukinii z galaretką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów