Dżem jabłkowy z orzechami
Często jadamy słodkie śniadania. Jak nie grzanki z dżemem lub z miodem to tosty francuskie albo nawet jakieś ciasto czy muffinki. Trochę słodkiego stawia nas na nogi.
Jesteśmy jednak wybredni jeśli chodzi o dżemy. Oprócz kilku smaków z Łowicza rzadko który powala nas na kolana. Albo za słodki, albo za rzadki itd. itp. Pomyślałam, że może by tak samemu zrobić jakiś dżemik? Chociaż poza powidłami śliwkowymi nigdy nie przygotowywałam żadnych przetworów, zawsze przecież musi być ten pierwszy raz... a, że na owoce dżemowe trochę już późno, do wyboru zostały właściwie tylko jabłka i śliwki właśnie. Postawiłam na jabłka. Ale czy z jabłek da się przyrządzić dżem? Zaczęłam przekopywać internet w poszukiwaniu ciekawego przepisu. I znalazłam! Był tak interesujący, że wypróbowałam od razu. Co prawda ilość składników nie wskazuje na to, że jest to typowy spiżarniowy specjał na całą zimę, ale myślę, że gdy się zwiększy proporcje, kilka słoiczków z pysznościami w środku dadzą się przechować w chłodnym i ciemnym miejscu ze trzy miesiące. Przepis pochodzi z Good Food 09.2004
Naprawdę polecam ! Takiego dżemu jeszcze nie jedliśmy. Wyszedł pachnący i wyśmienity w smaku.
Dżem z jabłek z orzechami włoskimi
0,5 kg jabłek (które trzymają kształt po ugotowaniu)
50 g masła
85 g cukru muscovado
1 mała cytryna
1 liść laurowy
100 g orzechów włoskich (pokrojonych na duże kawałki)
1 łyżka brandy (niekoniecznie)
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki i jeszcze na pół. Na patelni z pokrywką stopić masło, dodać jabłka, cukier, sok i startą skórkę z cytryny oraz liść laurowy. Dołożyć również obie połówki wyciśniętej cytryny. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Czasem delikatnie zamieszać. Następnie odkryć pokrywkę, wyjąć połówki cytryn i listek. Wlać łyżkę brandy (jeśli używamy). Gotować jeszcze około 5 minut, żeby sok trochę odparował. Po zdjęciu z palnika wmieszać pokrojone orzechy. Dżem jest doskonały na ciepło. Podpowiem jeszcze, że nam najbardziej smakował na świeżutkiej chałce z masłem.