Dżem jabłkowy z orzechami


Zdjęcie - Dżem jabłkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Często jadamy słodkie śniadania. Jak nie grzanki z dżemem lub z miodem to tosty francuskie albo nawet jakieś ciasto czy muffinki. Trochę słodkiego stawia nas na nogi.
Jesteśmy jednak wybredni jeśli chodzi o dżemy. Oprócz kilku smaków z Łowicza rzadko który powala nas na kolana. Albo za słodki, albo za rzadki itd. itp. Pomyślałam, że może by tak samemu zrobić jakiś dżemik? Chociaż poza powidłami śliwkowymi nigdy nie przygotowywałam żadnych przetworów, zawsze przecież musi być ten pierwszy raz... a, że na owoce dżemowe trochę już późno, do wyboru zostały właściwie tylko jabłka i śliwki właśnie. Postawiłam na jabłka. Ale czy z jabłek da się przyrządzić dżem? Zaczęłam przekopywać internet w poszukiwaniu ciekawego przepisu. I znalazłam! Był tak interesujący, że wypróbowałam od razu. Co prawda ilość składników nie wskazuje na to, że jest to typowy spiżarniowy specjał na całą zimę, ale myślę, że gdy się zwiększy proporcje, kilka słoiczków z pysznościami w środku dadzą się przechować w chłodnym i ciemnym miejscu ze trzy miesiące. Przepis pochodzi z Good Food 09.2004



Zdjęcie - Dżem jabłkowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naprawdę polecam ! Takiego dżemu jeszcze nie jedliśmy. Wyszedł pachnący i wyśmienity w smaku.

Dżem z jabłek z orzechami włoskimi

0,5 kg jabłek (które trzymają kształt po ugotowaniu)
50 g masła
85 g cukru muscovado
1 mała cytryna
1 liść laurowy
100 g orzechów włoskich (pokrojonych na duże kawałki)
1 łyżka brandy (niekoniecznie)


Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki i jeszcze na pół. Na patelni z pokrywką stopić masło, dodać jabłka, cukier, sok i startą skórkę z cytryny oraz liść laurowy. Dołożyć również obie połówki wyciśniętej cytryny. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Czasem delikatnie zamieszać. Następnie odkryć pokrywkę, wyjąć połówki cytryn i listek. Wlać łyżkę brandy (jeśli używamy). Gotować jeszcze około 5 minut, żeby sok trochę odparował. Po zdjęciu z palnika wmieszać pokrojone orzechy. Dżem jest doskonały na ciepło. Podpowiem jeszcze, że nam najbardziej smakował na świeżutkiej chałce z masłem.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z samopszy na zakwasie

Chleb z samopszy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Makaron z grzybami i masłem orzechowym

Makaron z grzybami i masłem or…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan
1

Owsianka z karmelizowanymi ban…

food² food²
Food Square

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasteczka orzechowe - zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu

Ciasteczka orzechowe - zdrowe,…

Beti Beti
kruche babeczki

Orzechowiec Chodakowskiej
2

Orzechowiec Chodakowskiej

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Tajlandia - Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą (Som Tam)
1

Tajlandia - Oszukana sałatka z…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Placek iłowiecki
2

Placek iłowiecki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowe wafle kakaowe
2

Domowe wafle kakaowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kokos w czekoladzie
2

Ciasto kokos w czekoladzie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krem orzechowy
2

Krem orzechowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kremowa polenta z miodem i prażonymi orzechami
1

Kremowa polenta z miodem i pra…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj