Ponownie dziękuję wszystkim Czytelnikom i odwiedzającym, dzięki którym mój blog znalazł się w pierwszej setce najczęściej odwiedzanych blogów w Polsce. Z rankingiem można zapoznać się tutaj, a dla Was wszystkich mam dzisiaj pyszne spaghetti carbonara, przygotowane we Włoszech według przepisu na opakowaniu makaronu.
Dzis przywital mnie piekny dzien. Od rana slonce niesmialo zagladalo mi do okien. Jednak w poprzednie dni niebo zasnute bylo chmurami, z ktorych co jakis czas padal deszcz. Zapanowalo przejmujace zimno.Jak ja nie lubie takiej pogody. Brrrrrr!
Lekach albo miodownik to tradycyjne ciasto na żydowski Nowy Rok - Rosz Haszana. Dania podawane na Rosz Haszana mają znaczenie symboliczne - słodki miodownik ma przynieść szczęście i słodycz, by nadchodzący rok był słodki.
... pojechac w nieznane?Lubie wsiasc w samochod i jechac przed siebie. Nie baczac na nic, mijac znane mi domy i ulice by w koncu wyjachac za miasto. Lubie zboczyc z glowniej drogi i waskimi, kretymi drogami jechac gdzie oczy poniosa i zastanawiac sie gdzie nas ta droga zaprowadzi. Jadac wsrod pol i lasow nie myslec o niczym.Lubie odkrwac nowe miejsca.
W sklepach ze zdrową żywnością zawsze coś fajnego znajdziesz. Ostatnio odkryłam kaszę bulghur, z której przygotowuję sałatkę miętową, czasem kupuję mąkę z tapioki, z której wypiekam moje ulubione kuih bangkit czy mąkę sojową, z której robię pyszne japońskie ciasteczka.
Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen kosz. I nie trzeba się katować wstawaniem o 4 rano, żeby pojechać na Kaszuby lub w Bory Tucholskie. Wystarczy się wybrać na popołudniowy spacer. Po godzinie z małym hakiem można już szykować słoiczki lub suszarkę, w zależności od tego co chcemy uzyskać. Przyda się też patelnia, trochę masła i cebulka – na bieżące potrzeby :).
Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka pomagalam Mamie przygotowac ciasto. Zawsze podjadalam je ukradkiem. Potem starannie wykladalam na blache i gladzilam by nie bylo nierownosci.
Chociaż lato dawno się skończyło to jednak nie ma powodu, żeby maszynę do lodów chować w kat. Ja niedawno swoją odświeżyłam i zrobiłam lody czekoladowe.
Spaghetti często gości na naszym stole bo bardzo je lubimy ,takie tradycyjne ... przyrządza się różne sosy ale, najczęściej bolognese z dodatkami a makaron do niego powinien być al dente lekko twardawy ale nie surowy i gorący nie przelewamy go zimną wodą - tylko ląduje prosto na talerzach... polany sosem. Taki szybki obiad.
Na oliwie podsmażyć boczek - na złoto i chrupiąc. Cebulę, czosnek, marchew i seler posiekać - można w blenderze. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i boczek - podsmażyć, posolić i zeszklić. Następnie dodać zmielone mięso i dobrze całość podsmażyć, tak by mięso zbrązowiało.
Ten syrop, zrobiłam w tym roku po raz pierwszy, ale myślę, że będzie on gościł w moim domu zawsze wtedy, kiedy poczuję, że chwyta mnie przeziębienie. Przepis na niego przekazała mi jedna miła duszyczka (Martuś, dziękuję :)
Przepis ten dostałam od znajomej i natychmiast go wypróbowałam. I bardzo się cieszę, bo to ciasto jest wspaniałe. Leciutkie, puszyste, przełamane kwaskowymi jagodami smakowało nam bardzo i zniknęło naprawdę szybko. Nie jest zapychające i nie można przestać go jeść ( to akurat nie jest zaleta:) ale czas wykonanie jest również krótki więc mimo to zachęcam:)
Pewnie wiele osób słyszało już o gofrach na maślance. Chociaż mam swój wypróbowany przepis chciałam jednak wypróbować jeszcze ten znaleziony u Cudawianki. Gofry na maślance są tak pyszne jak zachwalali je ci, którzy już je piekli.Chrupiące, rumiane, jednym słowem pyszne. Polecam:)