Makaroniki z mąki orzechowej
W sklepach ze zdrową żywnością zawsze coś fajnego znajdziesz. Ostatnio odkryłam kaszę bulghur, z której przygotowuję sałatkę miętową, czasem kupuję mąkę z tapioki, z której wypiekam moje ulubione kuih bangkit czy mąkę sojową, z której robię pyszne japońskie ciasteczka.
Chińska mąka orzechowa, to chyba moje największe odkrycie. Cudownie pachnie, a ciastka z niej wypiekane są niesamowicie aromatyczne i bardzo smaczne.
Kiedy pierwszy raz je piekłam według przepisu właścicielki jednego ze sklepów ze zdrową żywnością, wyszły chrupiące na zewnątrz, a w środku klejące, czyli takie jakie powinny być:) Natomiast ostatnio przez pomyłkę upiekłam je w temp. 200 st.C.
Ależ wielkie było moje zaskoczenie, kiedy przełamałam jedno ciasteczko na pól. Było mięciutkie i pulchne. Smak też oczywiście inny, coś a la biszkopt, tylko, że mocno orzechowy. Ale takie też nam smakowały. Z zimnym mlekiem, jak znalazł na podwieczorek.
Makaroniki z mąki orzechowej
Składniki:
400g mąki orzechowej
1- 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego
6 białek
szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy . Później dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Dużą łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując duże okrągłe ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 st.C, lub jeśli chcemy otrzymać mięciutkie biszkopty w 200 st.C.
Smacznego:))