Ciasto z pianką i jagodami
Przepis ten dostałam od znajomej i natychmiast go wypróbowałam. I bardzo się cieszę, bo to ciasto jest wspaniałe. Leciutkie, puszyste, przełamane kwaskowymi jagodami smakowało nam bardzo i zniknęło naprawdę szybko. Nie jest zapychające i nie można przestać go jeść ( to akurat nie jest zaleta:) ale czas wykonanie jest również krótki więc mimo to zachęcam:)
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Składniki na masę:
- 1/2 l jagód
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 l śmietany kremówki (u mnie jeden kubek 330 ml)
- cukier puder do posypania
Jagody podgrzać w garnku, kiedy puszczą sok dodać galaretkę. Ostudzić.
Drugą galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać tężejącą galaretkę.
Na połowie biszkoptu wyłożyć jagody, na to piankę z galaretką. Przykryć drugą połową biszkoptu i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)