Przepis na te szparagi pojawił się jakiś czas temu na blogu upl "Niebo w gębie".Bardzo przypadł mi do gustu i teraz już zawsze będę tak przyrządzać szparagi, zamiast je gotować - są o wiele lepsze, bo ich smak nie ucieka do wody, lecz zostaje. Przepis jest zdecydowanie wart rozpowszechnienia!
Z kapusty zdejmij liście. Włoska kapusta ma liście dość luźno ułożone, więc nie powinno być z tym problemów. Jeśli liście ciężko odchodzą - lub jeśli używasz zwykłej kapusty, włóż ją na chwilę do wrzątku, liście po zblanszowaniu dadzą się łatwo zdjąć.
Wczoraj z Synusiem zrobiliśmy mnóstwo pierniczków świątecznych, które w tej chwili grzecznie spoczywają w szczelnych pojemnikach. Na lukrowanie i zdobienie czekają do Świąt. Synuś to prawdziwa pomoc w pieczeniu, nie tylko wykrawał pierniczki,ale i wałkował ciasto, a potem dzielnie pomógł mi sprzątać :)
Chciałam uzyskać bananowo-pomarańczowy smak , więc zastąpiłam sokiem pomarańczowym mleko , które jest w oryginalnym przepisie . Okazało się jednak , że to za mało i smak bananów dominuje w tym cieście . Może gdybym dodała startej skórki pomarańczowej , to uzyskałabym ten efekt , o który mi chodziło . Ale i bez tego ciasto jest smaczne - wilgotne , a jednocześnie lekkie i do tego bardzo aromatyczne .
Wyobrażałam sobie, że będzie to ciężkie ciasto- myliłam się. Okazało się lekką wręcz babką o miłym aromacie bananów. Chrupiące w nim wiórki kokosowe i lekko podprażone orzechy są fajnym uzupełnieniem tego amerykańskiego ciasta. Już jeden kęs przeniesie Cię w sam środek upalnego Nowego Orleanu!
Ciasto jak batonik? Może nie do końca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. To ciasto robiłam już kilka razy, za każdym razem bardzo smakowało i nam, i gościom. Musicie koniecznie spróbować by się przekonać :)
Maj to moj miesiac i to nie tylko dlatego, ze wlasnie wtedy obchodze urodziny. To tez czas gdy po zimie nastepuja cieple dni, tak upragnione i wyczekane. Kwitnie moj ulubiony bez i konwalie. Cala przyroda budzi sie do zycia wiec i ja mam wiecej energii.
Upiekłam kakaowe ciasteczka z płatków owsianych specjalnie na " Festiwal płatków owsianych". To jedna z propozycji, która bierze udział w tej akcji. Przepis znalazłam na stronie "wielkie żarcie" i lekko go zmodyfikowałam. Powstały pyszne i zdrowe ciastka kakaowe, doskonałe do kawy jak i na drugie śniadanie, polecam!
Jest tak ciepło, że nie chce się nawet włączać piekarnika. Jednak chęć na słodkie moi mężczyźni mają. Postanowiłam więc zrobić dla nich ptasie mleczko z przepisu Atinki. Jest delikatne, piankowe, puszyste, wręcz rozpuszcza się w ustach.