Gołąbki wegetariańskie

Pyszne gołąbki dla odmiany - bez mięsa, pomysł zaczerpnęłam z "Dziecka" chyba.

Składniki:

nieduża główka włoskiej kapusty

200 g ugotowanej zielonej soczewicy

200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

cebula

jajko

sól, pieprz, czosnek, tymianek

bulion do gotowania gołąbków

sos pomidorowy

Z kapusty zdejmij liście. Włoska kapusta ma liście dość luźno ułożone, więc nie powinno być z tym problemów. Jeśli liście ciężko odchodzą - lub jeśli używasz zwykłej kapusty, włóż ją na chwilę do wrzątku, liście po zblanszowaniu dadzą się łatwo zdjąć. Jeżeli natomiast zdejmujesz liście bez blanszowania całej kapusty, trzeba to będzie zrobić przed zwijaniem gołąbków, żeby liście nie pękały.

Następnie przygotuj farsz: wymieszaj kaszę z soczewicą. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, wrzuć do farszu. Następnie dopraw farsz i wyrób go z jajkiem.

Na każdy liść nałóż porcję farszu i zwijaj gołąbki - najpierw boki, a potem podstawę liścia. Zwinięte gołąbki wyglądają tak:

Na dno dużego garnka włóż liście, które były uszkodzone i nie nadawały się do zwijania. Ułóż na nich gołąbki, zalej bulionem, gotuj przez ok. 30 minut.

Te gołąbki nie wymagają tyle gotowania, ile te tradycyjne, wystarczy tylko gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Zawsze przyrządzam sos pomidorowy z opakowania gęstego soku pomidorowego, doprawiam go tylko solą, pieprzem i czosnkiem. Do sosu wkładam na chwilę gołąbki i potem można je już podawać.

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z czerwonej (fioletowej)  kapusty
3

Gołąbki z czerwonej (fioletowe…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Krem z marchewki i batata
1

Krem z marchewki i batata

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Knedle serowe ze śliwkami

Knedle serowe ze śliwkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
2

Pasta z ciecierzycy i suszonyc…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami

Bakłażany pieczone z soczewicą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Złociste placki z cukinii i sera
4

Złociste placki z cukinii i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z buraków ze śliwkami
2

Zupa krem z buraków ze śliwkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Soczewica z miso i szpinakiem
1

Soczewica z miso i szpinakiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tajlandia - Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą (Som Tam)
1

Tajlandia - Oszukana sałatka z…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Placki z dyni z fetą i koperkiem
2

Placki z dyni z fetą i koperki…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta z pieczonych warzyw Agnieszki Maciąg
2

Pasta z pieczonych warzyw Agni…

Beti Beti
kruche babeczki

Gulasz z pieczarkami, bakłażanem i cukinią bez mięsa
1

Gulasz z pieczarkami, bakłażan…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj