Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany

Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany

Wyobrażałam sobie, że będzie to ciężkie ciasto- myliłam się. Okazało się lekką wręcz babką o miłym aromacie bananów. Chrupiące w nim wiórki kokosowe i lekko podprażone orzechy są fajnym uzupełnieniem tego amerykańskiego ciasta. Już jeden kęs przeniesie Cię w sam środek upalnego Nowego Orleanu!

Ciasto, dzięki zawartości owoców, dobrze znosi przechowywanie. Długo pozostaje wilgotne.

Przepis pochodzi z tej książki.

Zdjęcie - Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany

Agata, 8 stycznia 2010

Zdjęcie - Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

W misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i gałkę. W kolejnej- rozdrobnione widelcem banany oraz maślankę. Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na lekką masę, dodać do niej esencję waniliową oraz kolejno wbić jajka. Maślany krem połączyć z 1/2 suchych składników oraz połową bananów, wymieszać, dodać resztę mąki i bananów. Wrzucić orzechy i wiórki. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy lub dużego korytka. Piec 50 minut w 190 oC.

Kategorie przepisów