Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany
Wyobrażałam sobie, że będzie to ciężkie ciasto- myliłam się. Okazało się lekką wręcz babką o miłym aromacie bananów. Chrupiące w nim wiórki kokosowe i lekko podprażone orzechy są fajnym uzupełnieniem tego amerykańskiego ciasta. Już jeden kęs przeniesie Cię w sam środek upalnego Nowego Orleanu!
Ciasto, dzięki zawartości owoców, dobrze znosi przechowywanie. Długo pozostaje wilgotne.
Przepis pochodzi z tej książki.
Bananowo- orzechowe ciasto z Luizjany
Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mąka kukurydziana - 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki, tarta
- masło - 200 g, miękkie
- cukier brązowy - 1 szklanka
- jajko - 3 szt
- maślanka - 3/4 szklanki
- banan - 3 szt, dojrzałe, rozdrobnione widelcem
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
- orzechy włoskie - 1/2 szklanki, uprażone na suchej patelni
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- sól - szczypta
Sposób przygotowania
W misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i gałkę. W kolejnej- rozdrobnione widelcem banany oraz maślankę. Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na lekką masę, dodać do niej esencję waniliową oraz kolejno wbić jajka. Maślany krem połączyć z 1/2 suchych składników oraz połową bananów, wymieszać, dodać resztę mąki i bananów. Wrzucić orzechy i wiórki. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy lub dużego korytka. Piec 50 minut w 190 oC.