To chyba jeden z najpopularniejszych serników. Swego czasu piekłam go prawie na każde święta , tylko ostatnio trochę o nim zapomniałam wypróbowując nowe przepisy. Jednak z okazji Wielkanocy przygotowałam ciasta jedynie ze starych , dobrych , wielokrotnie sprawdzonych przepisów , pośród których znalazł się także ten oto serniczek.
Chociaż są wakacje moje ostatnie dni upłynęły pod znakiem spraw zawodowych w związku z tym nie poświęcałam zbyt dużo czasu na gotowanie. Dlatego też jednego dnia na obiad była taka prosta i szybka zapiekanka. Oczywiście nie oznacza to, że w smaku gorsza bo już nie raz okazało się, że to co proste jest po prostu bardzo smaczne.
Dzisiaj kolejna propozycja na chińskie danie. Tym razem ryż smażony z czosnkiem i brokułami. Danie lekkie i smaczne. Chyba po raz pierwszy połączyłam brokuły z ryżem i bardzo mi to połączenie posmakowało. Odpowiednia ilość czosnku i powstanie pierwszorzędny obiad pod warunkiem, że lubicie te smaki.
Pokazywałam juz podobne danie jednak, wtedy nie miałam prawdziwego chińskiego makaronu a dzisiaj użyłam innych warzyw i właśnie lubię to danie za to, że może być tak różnorodne. Przepis na ten makaron widziałam w dodatku do Gazety Wyborczej Kuchnie Świata, w książce 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska a także na stronie Kwestia Smaku. Mój makaron jest po trochu miksem tych trzech przepisów i jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.
Smaczne curry z kurczaka rodem z Indii. Przepis na nie znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja. Zmieniłam tylko tyle, że dodałam od siebie jeszcze żółtą paprykę, bo akurat miałam ją pod ręką oraz suszoną kolendrę. Moja wersja jest dość pikantna, gdyż użyłam bardzo ostrej mieszanki curry, ale my lubimy tak mocno doprawione dania :) Polecam :)