Chow Mein z warzywami
Pokazywałam juz podobne danie jednak, wtedy nie miałam prawdziwego chińskiego makaronu a dzisiaj użyłam innych warzyw i właśnie lubię to danie za to, że może być tak różnorodne. Przepis na ten makaron widziałam w dodatku do Gazety Wyborczej Kuchnie Świata, w książce 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska a także na stronie Kwestia Smaku. Mój makaron jest po trochu miksem tych trzech przepisów i jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
- 200 g chińskiego makaronu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 g chudego mięsa wieprzowego, pokrojonego w plasterki
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- 5 plasterków papryczki chilli lub kilka kropli sosu chilli
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 cebulka posiekana
- 1 mały brokuł
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- kilka kropli sosu chilli
- 1 łyżka oleju sezamowego
Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego. Obranego brokuła gotować przez 5 minut. Rozgrzać wok i wlać pozostały olej. Smażyć mięso kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, papryczkę chilli, smażyć przez kolejne minuty. Dodać marchewkę, cebulkę i smażyć przez kilka minut. Dodać cukier, sos sojowy, sos chilli, smażyć mieszając 1 minutę. Do woka włożyć makaron i brokuła i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym. Zaraz podawać.
Smacznego:)