Proste. Robi się je tak jak to z krewetkami ale ośmiorniczki trzeba dorzucić zaraz po cebuli i przed ryżem i dusić razem z ryżem 20 minut. Poza tym trzeba je dobrze oczyścić przed smażeniem.
Kolejne danie, które przypomina mi wakacje na Krecie, lato, słońce i wypoczynek. W Grecji saganaki to rodzaj małej patelni, w której przygotowuje się danie, a następnie podaje się je bezpośrednio na stół.
Surimi to paluszki krabowe - myślę, że to jedyna forma, w jakiej wiele osób dopuszcza zjedzenie owoców morza. Ja mam do paluszków krabowych stosunek raczej obojętny, ale w tej sałatce nabierają wyrazu.
Jak wynika z kilku poniższych notek, kiedy znajdziemy się w kraju obfitującym w świeże ryby i owoce morza, warto z tego korzystać - w ten nurt wpisuje się poniższa sałatka. Na zdjęciu jest jeszcze bez dressingu.
Przepis na tę lekką sałatkę dostałam od siostry. Sałatka jest naprawdę lekka i odświeżająca, myślę, że dobrze sprawdzi się latem, ale i teraz jest nie do pogardzenia.
Odkąd polubiłam brokuły często wykorzystuję je do sałatek. Dzisiejsza jest bardzo prosta ale jak to zwykle bywa bardzo smaczna a głównie jest to zasługa sosu czosnkowego.
Strasznie "cienka", niesamowicie tłusta i pikantna, a jednak zasmakowała mi. W tym roku myślę sobie, że już jej nie zrobię, ale w przyszłym.... dlaczego nie:))