Krewetki saganaki
Kolejne danie, które przypomina mi wakacje na Krecie, lato, słońce i wypoczynek. W Grecji saganaki to rodzaj małej patelni, w której przygotowuje się danie, a następnie podaje się je bezpośrednio na stół. Oczywiście jeśli nie mamy takiej patelni, możemy przygotować saganaki w specjalnym naczyniu do zapiekania, osobnym dla każdej osoby.
Składniki dla 2 osób:
250 g średnich lub dużych krewetek (ja użyłam mrożonych)
150 g sera feta (warto kupić prawdziwy grecki)
puszka pomidorów krojonych
2 cebule
4 ząbki czosnku
grubo pokrojona świeża bazylia i pietruszka
sól, pieprz, ocet winny, ewentualnie cukier
białe wino wytrawne
Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku drobno posiekaj, zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj pomidory i wino, bazylię i przyprawy. Gotuj, dopóki sos trochę odparuje. Drugą cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, dodaj krewetki i chwilę smaż. Do naczyń wlej sos, ułóż krewetki, i posyp serem pokrojonym w kostkę. Zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się zarumieni. Gotowe danie posyp pietruszką. Podawaj z bagietką i szklaneczką retsiny.