Krewetki saganaki

Krewetki saganaki

Kolejne danie, które przypomina mi wakacje na Krecie, lato, słońce i wypoczynek. W Grecji saganaki to rodzaj małej patelni, w której przygotowuje się danie, a następnie podaje się je bezpośrednio na stół. Oczywiście jeśli nie mamy takiej patelni, możemy przygotować saganaki w specjalnym naczyniu do zapiekania, osobnym dla każdej osoby.

Składniki dla 2 osób:

250 g średnich lub dużych krewetek (ja użyłam mrożonych)

150 g sera feta (warto kupić prawdziwy grecki)

puszka pomidorów krojonych

2 cebule

4 ząbki czosnku

grubo pokrojona świeża bazylia i pietruszka

sól, pieprz, ocet winny, ewentualnie cukier

białe wino wytrawne

Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku drobno posiekaj, zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj pomidory i wino, bazylię i przyprawy. Gotuj, dopóki sos trochę odparuje. Drugą cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, dodaj krewetki i chwilę smaż. Do naczyń wlej sos, ułóż krewetki, i posyp serem pokrojonym w kostkę. Zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się zarumieni. Gotowe danie posyp pietruszką. Podawaj z bagietką i szklaneczką retsiny.

Kategorie przepisów