Krewetki saganaki

Kolejne danie, które przypomina mi wakacje na Krecie, lato, słońce i wypoczynek. W Grecji saganaki to rodzaj małej patelni, w której przygotowuje się danie, a następnie podaje się je bezpośrednio na stół. Oczywiście jeśli nie mamy takiej patelni, możemy przygotować saganaki w specjalnym naczyniu do zapiekania, osobnym dla każdej osoby.

Składniki dla 2 osób:

250 g średnich lub dużych krewetek (ja użyłam mrożonych)

150 g sera feta (warto kupić prawdziwy grecki)

puszka pomidorów krojonych

2 cebule

4 ząbki czosnku

grubo pokrojona świeża bazylia i pietruszka

sól, pieprz, ocet winny, ewentualnie cukier

białe wino wytrawne

Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku drobno posiekaj, zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj pomidory i wino, bazylię i przyprawy. Gotuj, dopóki sos trochę odparuje. Drugą cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, dodaj krewetki i chwilę smaż. Do naczyń wlej sos, ułóż krewetki, i posyp serem pokrojonym w kostkę. Zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się zarumieni. Gotowe danie posyp pietruszką. Podawaj z bagietką i szklaneczką retsiny.

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Wiosenna zupa z cukinią i krewetkami
1

Wiosenna zupa z cukinią i krew…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kotleciki rybne z sosem krewetkowym
4

Kotleciki rybne z sosem krewet…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kalmary w cieście winnym
1

Kalmary w cieście winnym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Spaghetti po włosku z owocami morza

Spaghetti po włosku z owocami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami
1

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu