Sałatka frutti di mare

Sałatka frutti di  mare

Jak wynika z kilku poniższych notek, kiedy znajdziemy się w kraju obfitującym w świeże ryby i owoce morza, warto z tego korzystać - w ten nurt wpisuje się poniższa sałatka. Na zdjęciu jest jeszcze bez dressingu.

Składniki na 2 talerze:

dowolna sałata

2 avocado

2 pomidory

czarne oliwki

mieszanka owoców morza, zawierająca langustynki, krewetki, małże i inne skorupiaki (może być mrożona)

sok z 1 cytryny

butelka wytrawnego białego wina

Dressing:

200 ml jogurtu naturalnego

2-3 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

sól, pieprz

Najpierw przygotuj dressing: jogurt dobrze wymieszaj z majonezem, czosnkiem i przyprawami, odstaw na około 20 minut, żeby dressing nabrał aromatu. Wino doprowadź do wrzenia, wrzuć owoce morza, gotuj przez około 10 minut i odsącz. Pamiętaj, aby wyrzucić wszystkie muszle, które się nie otworzyły.

Sałatę rozłóż na talerzach. Obierz avocado, pokrój je na kawałki i polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Rozłóż na sałacie pokrojone pomidory, avocado i oliwki, dodaj owoce morza i podawaj na stół.

Skorupiaki trzeba najpierw obrać i wydostać ze skorupek lub muszli, a potem polać dressingiem.

Zdjęcie - Sałatka frutti di  mare  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów