Sałatka frutti di mare
Jak wynika z kilku poniższych notek, kiedy znajdziemy się w kraju obfitującym w świeże ryby i owoce morza, warto z tego korzystać - w ten nurt wpisuje się poniższa sałatka. Na zdjęciu jest jeszcze bez dressingu.
Składniki na 2 talerze:
dowolna sałata
2 avocado
2 pomidory
czarne oliwki
mieszanka owoców morza, zawierająca langustynki, krewetki, małże i inne skorupiaki (może być mrożona)
sok z 1 cytryny
butelka wytrawnego białego wina
Dressing:
200 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól, pieprz
Najpierw przygotuj dressing: jogurt dobrze wymieszaj z majonezem, czosnkiem i przyprawami, odstaw na około 20 minut, żeby dressing nabrał aromatu. Wino doprowadź do wrzenia, wrzuć owoce morza, gotuj przez około 10 minut i odsącz. Pamiętaj, aby wyrzucić wszystkie muszle, które się nie otworzyły.
Sałatę rozłóż na talerzach. Obierz avocado, pokrój je na kawałki i polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Rozłóż na sałacie pokrojone pomidory, avocado i oliwki, dodaj owoce morza i podawaj na stół.
Skorupiaki trzeba najpierw obrać i wydostać ze skorupek lub muszli, a potem polać dressingiem.