Sopa de ajo. Hiszpańska zupa czosnkowa

Sopa de ajo. Hiszpańska zupa  czosnkowa

Strasznie "cienka", niesamowicie tłusta i pikantna, a jednak zasmakowała mi. W tym roku myślę sobie, że już jej nie zrobię, ale w przyszłym.... dlaczego nie:))

Zdjęcie - Sopa de ajo. Hiszpańska zupa  czosnkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Potrawy z hiszpańskiej tawerny" Janina Pałęcka, Oskar Sobański/

Sopa de ajo. Hiszpańska zupa

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki drobno pokruszonego chleba
  • łyżka sproszkowanej papryki
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • 2 lekko ubite jaka
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć na słabym ogniu, aż będzie miękki i przezroczysty. Ciągle mieszając, dodać chleb i lekko go przyrumienić, uważając, aby się nie przypalił. Dodać paprykę, następnie 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, wlać 1,5 litra wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i dodać łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu bez przykrycia (ja gotowałam pod przykryciem) przez 30 min. Zamieszać zupę drewnianą łyżką, dodać ubite jaja, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę, uważając, aby zupa się nie zagotowała. Przyprawić do smaku solę, pieprzem i ostrą papryką. Zupa powinna być bardzo pikantna. Przelać ją do ogrzanej wazy lub podawać natychmist na ogrzanych talerzach. Każdą porcję posypać zieloną pietruszką.

Smacznego!

Przepis ten jest moja propozycja w ramach zabawy

Zdjęcie - Sopa de ajo. Hiszpańska zupa  czosnkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami             oraz    Zdjęcie - Sopa de ajo. Hiszpańska zupa  czosnkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów