Sopa de ajo. Hiszpańska zupa czosnkowa
Strasznie "cienka", niesamowicie tłusta i pikantna, a jednak zasmakowała mi. W tym roku myślę sobie, że już jej nie zrobię, ale w przyszłym.... dlaczego nie:))
/źródło: "Potrawy z hiszpańskiej tawerny" Janina Pałęcka, Oskar Sobański/
Sopa de ajo. Hiszpańska zupa
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki drobno pokruszonego chleba
- łyżka sproszkowanej papryki
- pieprz cayenne lub ostra papryka
- 2 lekko ubite jaka
- drobno posiekana natka pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć na słabym ogniu, aż będzie miękki i przezroczysty. Ciągle mieszając, dodać chleb i lekko go przyrumienić, uważając, aby się nie przypalił. Dodać paprykę, następnie 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, wlać 1,5 litra wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i dodać łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu bez przykrycia (ja gotowałam pod przykryciem) przez 30 min. Zamieszać zupę drewnianą łyżką, dodać ubite jaja, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę, uważając, aby zupa się nie zagotowała. Przyprawić do smaku solę, pieprzem i ostrą papryką. Zupa powinna być bardzo pikantna. Przelać ją do ogrzanej wazy lub podawać natychmist na ogrzanych talerzach. Każdą porcję posypać zieloną pietruszką.
Smacznego!
Przepis ten jest moja propozycja w ramach zabawy
oraz