Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę w misce. Dodaję śmietanki, mieszam dokładnie i stawiam miskę na garnek z gotującą się woda. Podgrzewam całość ciągle mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo masa może się zważyć.
Trwa właśnie Naleśnikowy Tydzień, więc kolejną moją propozycją naleśnikowego dania są te pyszne placuszki owsiane z przepisu Dorotuś. Polubiliśmy ostatnimi czasy wszelkie odmiany pancakesów i bardzo często robię je na piątkowe, słodkie obiadki. To już taka u mnie tradycja ;) Te placuszki są również bardzo pyszne, świetnie się je robi i jeszcze lepiej i szybciej zjada z ulubionym dżemem, konfiturą czy miodem.
Obrane ziemniaki ścieram na drobnej tarce (albo na większej, a potem miażdżę blenderem). Odcedzam na durszlaku.Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia.Obrane cebule kroję w drobną kostkę i smażę na smalcu na złoty kolor.
W niedzielę śniadanie jest inne. Wszyscy wstają późno, śniadanie jemy koło południa. Omlety są potrawą szczególną, bo nie można ich jeść razem, jednocześnie. Zawsze jeden czeka, drugi je, a trzeci zjadł i czeka na dokładkę...
Na Lubelszczyźnie jeden z bardziej popularnych smaków to połączenie kaszy gryczanej z białym serem. Ja dzisiaj proponuję pyszne kolteciki panierowane w płatkach owsianych. Kotlety te można jeść samodzielnie ale w duecie z sosem np. pieczarkowym lub mięsem może wyjść fantastyczny obiad. Polecam robić małe kotleciki, im mniejsze tym lepsze bo chrupiąca i rumiana panierka z płatków owsianych smakuje wspaniale:)