Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku

Tykocin był niegdyś  domem Tatarów, Holendrów, Polaków, Żydów, Litwinów i Rusinów. Ma bardzo bogatą historię, którą trudno sobie wyobrazić chodząc po uroczych, ale kameralnych, cichych ukliczkach. Ma w sobie olbrzymi urok i tajemnicę. Miło to miasteczko odkryć i znaleźć ślady dawnej historii, ale i zachwycić się tym co i teraz jest w nim piękne, a to nie tylko architektura: okazały kosciół, czy ciekawy budynek alumnatu, klasztor bernardynów, wspaniała XVII wieczna synagoga, itd., ale to przede wszystkim ludzie, którzy tu żyją. Niezwykle mili, mający czas dla drugiego człowieka...

Zdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilkaset lat temu było tu 70 karczm, kilka rynków, handel stąd kierowany był do największych ośrodków handlowych w Europie, w zamku mieściła się ważna polska twierdza. Mieszkańcy Tykocina byli bardzo zamożni. Archeolodzy odkryli tu bardzo drogie jak na XVI i XVII wiek, z którego pochodzą, naczynia i przedmioty, jakimi nie pogardzano na dworach królewskich i książęcych. Wywożono stąd głównie produkty drewniane i zboża. Odpływały stąd barki mieszczące nawet 40 ton towaru. Do miasta zaś dostarczano tkaniny, sól i przyprawy korzenne, śledzie.. W zamku król Zygmunt August umieścił bibliotekę, arsenał i skarbiec.  Wydarzenia w Tykocinie w czasach najazdu szwedzkiego opisał Henryk Sienkiewicz w Trylogii. Tutaj po raz pierwszy przyznano Order Orła Bialego. Uczynił to król August II Sas, by uhonorować swoich stronników...

Żydzi z Tykocina stanowili przed wojną drugi ważny ośrodek Żydów, po Krakowie, w Polsce. Pierwsi zamieszkali tu w 1522 roku, sprowadzeni przez Olbrachta Gasztolda, by ożywić handel. Stąd pochodzi Rebeka Tiktiner, uczona talmudystka i pisarka, kobieta nie tylko wykształcona, ale i charyzmatyczna. W 1800 roku Żydzi  stanowili 70%, a przed wojną pięćdziesiąt procent mieszkańców. Dwa dni wystarczyły Niemcom, by w czasie II wojny światowej zgładzić tę społeczność. Do dziś zachowała się przepiękna XVII wieczna synagoga i cmentarz żydowski (niestety zdewastowany przez Niemcow, a potem i przez Polaków). W suterenie domu talmudycznego mieści się restauracja z kuchnią żydowską, Tejsza, w której warto zamówić kugel i cymes świąteczny.  Jadłam żydowskie potrawy w Kazimierzu w Krakowie, w Warszawie, w Kazimierzu nad Wisłą  i w Tykocinie i tu smakowały mi najbardziej.

Zdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamisynagoga

Przepis na kugel pochodzi od właścicielki Tejszy.

Zdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kugel

1,5 kg ziemniaków

2-3 cebule

2 jaja

2 łyżki smalcu

sól, pieprz, majeranek

100 g masła

6 łyżek pszennej mąki

olej do wysmarowania formy

Obrane ziemniaki ścieram na drobnej tarce (albo na większej, a potem miażdżę blenderem). Odcedzam na durszlaku.

Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia.

Obrane cebule kroję w drobną kostkę i smażę na smalcu na złoty kolor.

Z białek ubijam pianę.

Odciśniętą masę ziemniaczaną  mieszam z żółtkami, stopionym masłem, przyprawami, mąką, przesmażoną cebulą, a na koniec z pianą.

Przekładam do keksówki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem i piekę w piekarniku ogrzanym do 180 stopni przez ponad godzinę.

Podaję na gorąco, jako dodatek do kurczaka. Na przykład kurczaka po gruzińsku. ;-)

Kurczak po gruzińsku

4 udka kurczaka

2 łyżki oleju

2 duże cebule, drobno pokrojone

450 g ziemniaków, obranych i podgotowanych w osolonym wrzątku

1 l pulpy pomidorowej

1 czubata łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonej kolendry

posiekana papryczka chilli, wraz z pestkami

sól

2 liście laurowe

200 ml czerwonego wina

świeże zioła: np. bazylia i mięta

Na rozgrzany olej kładę cząstki kurczaka i smażę przez 5 minut pod przykryciem. Potem zdejmuję pokrywkę i smażę jeszcze przez 10 minut, odwracając mięso, by się przyrumieniło z obu stron.

Dodaję cebule i przesmażam.

Dodaję pokrojone, podgotowane ziemniaki, pulpę pomidorową, , przyprawy i wino. Mieszam. Po doprowadzeniu do wrzenia przykrywam i gotuję przez ok. 20-30 minut. Czasem mieszam, by nic nie przywarło. Sos ma zgęstnieć.

Wsypuję zioła i gotuję jeszcze przez kilka minut.

źródło - kugel - "Kuchnia" listopadowa z 2007r. i kurczę po gruzińsku - "Kuchnia żydowska" Clarissy Hyman wyd. Rosner @ Wspólnicy

Zdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami

Grillowana cukinia z czosnkiem…

aronia aronia
Wiem co jem

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Dorsz na imbirowym mango

Dorsz na imbirowym mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bataty smażone z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem

Bataty smażone z fasolką szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Ziemniaki  z fasolką i boczkiem

Ziemniaki z fasolką i boczkie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Najprostszy czekoladowy krem z ciecierzycy

Najprostszy czekoladowy krem z…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Letnia sałatka ze szpinaku i ziemniaków
1

Letnia sałatka ze szpinaku i z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem
2

Kurczak duszony z młodymi ziem…

Dzi Dzi
karmelowy

Młode ziemniaczki zapiekane w boczku

Młode ziemniaczki zapiekane w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika
2

Kurczak rozmarynowy z młodymi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

  Różowy, letni chłodnik

Różowy, letni chłodnik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zielone kopytka ze szpinakiem
2

Zielone kopytka ze szpinakiem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo