Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku

Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku

Tykocin był niegdyś  domem Tatarów, Holendrów, Polaków, Żydów, Litwinów i Rusinów. Ma bardzo bogatą historię, którą trudno sobie wyobrazić chodząc po uroczych, ale kameralnych, cichych ukliczkach. Ma w sobie olbrzymi urok i tajemnicę. Miło to miasteczko odkryć i znaleźć ślady dawnej historii, ale i zachwycić się tym co i teraz jest w nim piękne, a to nie tylko architektura: okazały kosciół, czy ciekawy budynek alumnatu, klasztor bernardynów, wspaniała XVII wieczna synagoga, itd., ale to przede wszystkim ludzie, którzy tu żyją. Niezwykle mili, mający czas dla drugiego człowieka...

Zdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilkaset lat temu było tu 70 karczm, kilka rynków, handel stąd kierowany był do największych ośrodków handlowych w Europie, w zamku mieściła się ważna polska twierdza. Mieszkańcy Tykocina byli bardzo zamożni. Archeolodzy odkryli tu bardzo drogie jak na XVI i XVII wiek, z którego pochodzą, naczynia i przedmioty, jakimi nie pogardzano na dworach królewskich i książęcych. Wywożono stąd głównie produkty drewniane i zboża. Odpływały stąd barki mieszczące nawet 40 ton towaru. Do miasta zaś dostarczano tkaniny, sól i przyprawy korzenne, śledzie.. W zamku król Zygmunt August umieścił bibliotekę, arsenał i skarbiec.  Wydarzenia w Tykocinie w czasach najazdu szwedzkiego opisał Henryk Sienkiewicz w Trylogii. Tutaj po raz pierwszy przyznano Order Orła Bialego. Uczynił to król August II Sas, by uhonorować swoich stronników...

Żydzi z Tykocina stanowili przed wojną drugi ważny ośrodek Żydów, po Krakowie, w Polsce. Pierwsi zamieszkali tu w 1522 roku, sprowadzeni przez Olbrachta Gasztolda, by ożywić handel. Stąd pochodzi Rebeka Tiktiner, uczona talmudystka i pisarka, kobieta nie tylko wykształcona, ale i charyzmatyczna. W 1800 roku Żydzi  stanowili 70%, a przed wojną pięćdziesiąt procent mieszkańców. Dwa dni wystarczyły Niemcom, by w czasie II wojny światowej zgładzić tę społeczność. Do dziś zachowała się przepiękna XVII wieczna synagoga i cmentarz żydowski (niestety zdewastowany przez Niemcow, a potem i przez Polaków). W suterenie domu talmudycznego mieści się restauracja z kuchnią żydowską, Tejsza, w której warto zamówić kugel i cymes świąteczny.  Jadłam żydowskie potrawy w Kazimierzu w Krakowie, w Warszawie, w Kazimierzu nad Wisłą  i w Tykocinie i tu smakowały mi najbardziej.

Zdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamisynagoga

Przepis na kugel pochodzi od właścicielki Tejszy.

Zdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kugel

1,5 kg ziemniaków

2-3 cebule

2 jaja

2 łyżki smalcu

sól, pieprz, majeranek

100 g masła

6 łyżek pszennej mąki

olej do wysmarowania formy

Obrane ziemniaki ścieram na drobnej tarce (albo na większej, a potem miażdżę blenderem). Odcedzam na durszlaku.

Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia.

Obrane cebule kroję w drobną kostkę i smażę na smalcu na złoty kolor.

Z białek ubijam pianę.

Odciśniętą masę ziemniaczaną  mieszam z żółtkami, stopionym masłem, przyprawami, mąką, przesmażoną cebulą, a na koniec z pianą.

Przekładam do keksówki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem i piekę w piekarniku ogrzanym do 180 stopni przez ponad godzinę.

Podaję na gorąco, jako dodatek do kurczaka. Na przykład kurczaka po gruzińsku. ;-)

Kurczak po gruzińsku

4 udka kurczaka

2 łyżki oleju

2 duże cebule, drobno pokrojone

450 g ziemniaków, obranych i podgotowanych w osolonym wrzątku

1 l pulpy pomidorowej

1 czubata łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonej kolendry

posiekana papryczka chilli, wraz z pestkami

sól

2 liście laurowe

200 ml czerwonego wina

świeże zioła: np. bazylia i mięta

Na rozgrzany olej kładę cząstki kurczaka i smażę przez 5 minut pod przykryciem. Potem zdejmuję pokrywkę i smażę jeszcze przez 10 minut, odwracając mięso, by się przyrumieniło z obu stron.

Dodaję cebule i przesmażam.

Dodaję pokrojone, podgotowane ziemniaki, pulpę pomidorową, , przyprawy i wino. Mieszam. Po doprowadzeniu do wrzenia przykrywam i gotuję przez ok. 20-30 minut. Czasem mieszam, by nic nie przywarło. Sos ma zgęstnieć.

Wsypuję zioła i gotuję jeszcze przez kilka minut.

źródło - kugel - "Kuchnia" listopadowa z 2007r. i kurczę po gruzińsku - "Kuchnia żydowska" Clarissy Hyman wyd. Rosner @ Wspólnicy

Zdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kugel z Tykocina i kurczak po gruzińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów