Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty.
Jest to propozycja na uroczysty obiad bądź kolację, jednocześnie łatwa i prosta w przygotowaniu - w sam raz, jeżeli musicie podjąć gości, a nie macie za dużo czasu, żeby siedzieć w kuchni. Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a potem włożyć do piekarnika.
Pod choinkę dostałam od męża kilka książek z Australian Woman Weekly, m. in. O kuchni chińskiej. Długo nie mogliśmy się zdecydować, co przygotować, ostatecznie padło na wieprzowinę z imbirem, kolendrą i warzywami. Wspólne gotowanie przyniosło wiele radości i zabawy. Żałuję, że częściej nie mamy na to czasu. Potrawa smakowała mi bardzo, ale Krzysztof tak się nią zachwycił, że następnego dnia przygotował sobie ją sam. Oczywiście część składników zamieniliśmy na inne, dodaliśmy też więcej przypraw i wyszło pycha.
Karkówka po prostu rozpływała się w ustach i to dosłownie! A wszystko dzięki małemu trikowi- pieczeniu długim (3 godziny) i w niskiej temperaturze (140 oC). Choć może się wydawać, że mięso przez ten czas wyschnie, nie ma się czego bać, przy takiej temperaturze piekarnika to raczej duszenie, choć na karkówce powstała apetyczna skórka.
Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego można wyczarować prosty obiad, przystawkę lub wykwintną pieczeń na uroczystą kolację. Wszystko zależy od naszej inwencji i fantazji. Ja swoją roladę przygotowałam z myślą o tym, że bedzie dodatkiem do kanapek. Szybko jednak okazało się, że w połączeniu z sosem pieczeniowym, ziemniakami i surówką stanowiła również doskonałe danie obiadowe.
Macie ochotę na genialny sobotnio-niedzielny obiad? Moją propozycją jest wolno pieczone mięsko z łopatki. Rozpływa się w ustach, ma skoncentrowany smak. Idealne.
Zawsze na święta robimy różne mięsiwa domowe, w tym roku postanowiłam zrobić coś innego niż schab ze śliwkami, galantyna z kurczaka czy też karkówka pieczona. Mięso jest bardzo wykwintne nie jest zbytnio słodkie od żurawiny, a boczek nadaje mu delikatnego aromatu, migdały chrupkości. Wykwintna rolada z migdałami i żurawiną idealna na święta - zaskoczy na pewno waszych gości.