Karkówka w stylu BBQ (pieczona w niskiej temperaturze)
Nie boję się tego stwierdzenia! Upiekłam najlepszą porcję mięsa w życiu!
Karkówka po prostu rozpływała się w ustach i to dosłownie! A wszystko dzięki małemu trikowi- pieczeniu długim (3 godziny) i w niskiej temperaturze (140 oC). Choć może się wydawać, że mięso przez ten czas wyschnie, nie ma się czego bać, przy takiej temperaturze piekarnika to raczej duszenie, choć na karkówce powstała apetyczna skórka.
Sos powstały po pieczeniu doprawiłam dodatkowo sosem Worcester, a pokrojonym mięsem i warzywami napełniłam chlebki pita. Mięso doskonale sprawdziło się także na zimno jako dodatek do kanapek.
Karkówka w stylu BBQ (pieczona w niskiej temperaturze)
Składniki
- karkówka - 1 kg
- cebule - 2 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- ketchup - 2 łyżki
- rozmaryn - świeży, 2 gałązki
- olej - 2 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- kolendra - mielona, 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz -
Sposób przygotowania
Mięso posól, popieprz. Ząbki czosnku lekko rozgnieć, cebulę pokrój na grube plastry. Ze wszystkich pozostałych składników przygotuj marynatę, polej nią mięso, odstaw na minimum godzinę w chłodne miejsce. Na dnie brytfanki ułóż cebulę z zalewy, na niej połóż mięso, wlej na dno 1/2 szklanki wody. Mięso piecz około 3 godzin w 140 oC od czasu do czasu polewając sosem powstałym na dnie naczynia.