Schab marynowany w czerwonym winie
Jest to propozycja na uroczysty obiad bądź kolację, jednocześnie łatwa i prosta w przygotowaniu - w sam raz, jeżeli musicie podjąć gości, a nie macie za dużo czasu, żeby siedzieć w kuchni. Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a potem włożyć do piekarnika.
Składniki:
70 dag schabu
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (jeżeli masz więcej mięsa, to daj tyle wina,
żeby mięso było zakryte. Polecam wytrawną hiszpańską rioję)
3 pokruszone liście laurowe
4-5 ząbków czosnku, posiekanych
4 łyżki majeranku
sól, pieprz
2 łyżeczki cukru
Schab umyj, ostrym nożem usuń błonki. Natrzyj go solą, cukrem i pieprzem, obtocz w majeranku. Do miski wrzuć czosnek i pokruszone liście laurowe, następnie zalej mięso winem i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie, mięso razem z marynatą przełóż do naczynia do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 190 stopni. Co jakiś czas polewaj mięso marynatą.
Powinno piec się około 1,5 godziny - gotowe jest, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Sok krwisty oznacza, że w środku jest jeszcze surowe.
Możesz podawać taki schab na zimno i na ciepło.