Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra.

Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra.


Pod choinkę dostałam od męża kilka książek z Australian Woman Weekly, m. in. O kuchni chińskiej.
Długo nie mogliśmy się zdecydować, co przygotować, ostatecznie padło na wieprzowinę z imbirem, kolendrą i warzywami. Wspólne gotowanie przyniosło wiele radości i zabawy. Żałuję, że częściej nie mamy na to czasu. Potrawa smakowała mi bardzo, ale Krzysztof tak się nią zachwycił, że następnego dnia przygotował sobie ją sam. Oczywiście część składników zamieniliśmy na inne, dodaliśmy też więcej przypraw i wyszło pycha.

Zdjęcie - Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieprzowina z imbirem i kolendrą.

Na 4 porcje
Składniki:
700 g polędwicy wieprzowej
Kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (ok. 4-5 cm)
Pół pęczka świeżej kolendry
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju do potraw orientalnych (zawiera w sobie olej sezamowy, oliwę, olej słonecznikowy, olej imbirowy, olej czosnkowy)
Ok. 10 sztuk małych kukurydz
1 czerwona papryka
100 g zielonego młodego groszki
2 lyzki sosu sojowego jasnego
Kilka liści kapusty włoskiej
100 g fasolki szparagowej
1 słoik kiełków
Chiński makaron
Przyprawa chińska 5 smaków
Sól i pieprz

Przygotowanie
Ja zajęłam się krojeniem mięsa w cienkie paski i siekaniem kolendry a Krzysiek obierał i ścierał na tarce imbir. Wymieszaliśmy mięso, kolendrę, imbir, przyprawy i ocet w misce i odstawiliśmy na kilka h do lodówki.


Zdjęcie - Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy już wystarczająco zgłodnieliśmy, pokroiłam paprykę i kapustę, a Krzysiek umył resztę warzyw i odcedził kiełki. Następnie smażyliśmy w woku partiami mięso, szybko mieszając. Gdy było brązowe przekładaliśmy na miskę (Krzysiek mieszał a ja rządziłam czy gotowe czy nie :D) ). Następnie smażyliśmy warzywa aż były miękkie. Wymieszaliśmy wszystkie składniki w misce, dodaliśmy jeszcze przypraw. Wrzuciliśmy do woka makaron, gdy zaczął się podsmażać dorzuciliśmy warzywa i mięso, mieszając smażyliśmy jeszcze ok. 2 min.

Zdjęcie - Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A potem zajadaliśmy.

Pycha wyszło



Zdjęcie - Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wieprzowina z  ananasem
5

Wieprzowina z ananasem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty – tyrolska

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schabowy inaczej
3

Schabowy inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
1

Klopsiki z białej kiełbasy w s…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Schab pieczony w mleku
2

Schab pieczony w mleku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jajka po szkocku
2

Jajka po szkocku

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
1

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym

Biała kiełbasa pieczona w soku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy