Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra.

Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra.


Pod choinkę dostałam od męża kilka książek z Australian Woman Weekly, m. in. O kuchni chińskiej.
Długo nie mogliśmy się zdecydować, co przygotować, ostatecznie padło na wieprzowinę z imbirem, kolendrą i warzywami. Wspólne gotowanie przyniosło wiele radości i zabawy. Żałuję, że częściej nie mamy na to czasu. Potrawa smakowała mi bardzo, ale Krzysztof tak się nią zachwycił, że następnego dnia przygotował sobie ją sam. Oczywiście część składników zamieniliśmy na inne, dodaliśmy też więcej przypraw i wyszło pycha.

Zdjęcie - Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieprzowina z imbirem i kolendrą.

Na 4 porcje
Składniki:
700 g polędwicy wieprzowej
Kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (ok. 4-5 cm)
Pół pęczka świeżej kolendry
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju do potraw orientalnych (zawiera w sobie olej sezamowy, oliwę, olej słonecznikowy, olej imbirowy, olej czosnkowy)
Ok. 10 sztuk małych kukurydz
1 czerwona papryka
100 g zielonego młodego groszki
2 lyzki sosu sojowego jasnego
Kilka liści kapusty włoskiej
100 g fasolki szparagowej
1 słoik kiełków
Chiński makaron
Przyprawa chińska 5 smaków
Sól i pieprz

Przygotowanie
Ja zajęłam się krojeniem mięsa w cienkie paski i siekaniem kolendry a Krzysiek obierał i ścierał na tarce imbir. Wymieszaliśmy mięso, kolendrę, imbir, przyprawy i ocet w misce i odstawiliśmy na kilka h do lodówki.


Zdjęcie - Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy już wystarczająco zgłodnieliśmy, pokroiłam paprykę i kapustę, a Krzysiek umył resztę warzyw i odcedził kiełki. Następnie smażyliśmy w woku partiami mięso, szybko mieszając. Gdy było brązowe przekładaliśmy na miskę (Krzysiek mieszał a ja rządziłam czy gotowe czy nie :D) ). Następnie smażyliśmy warzywa aż były miękkie. Wymieszaliśmy wszystkie składniki w misce, dodaliśmy jeszcze przypraw. Wrzuciliśmy do woka makaron, gdy zaczął się podsmażać dorzuciliśmy warzywa i mięso, mieszając smażyliśmy jeszcze ok. 2 min.

Zdjęcie - Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A potem zajadaliśmy.

Pycha wyszło



Zdjęcie - Odkrywamy nowe smaki, czyli wieprzowina z imbirem i kolendra. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wieprzowina z  ananasem
5

Wieprzowina z ananasem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wątróbki smażone z gruszkami
1

Wątróbki smażone z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiełbasa smażona z cebulą
1

Kiełbasa smażona z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie
2

Chińskie marmurkowe jajka goto…

food² food²
Food Square

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
1

Kurczak słodko – kwaśny z ryże…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców
3

Pierogi gyoza z pieczoną kaczk…

food² food²
Food Square

Cukinia po chińsku
3

Cukinia po chińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Omlet japoński tamago (tamagoyaki)
3

Omlet japoński tamago (tamagoy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kurczak słodko-kwaśny
2

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit