Rolada schabowa z szałwią i tymiankiem
Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego można wyczarować prosty obiad, przystawkę lub wykwintną pieczeń na uroczystą kolację. Wszystko zależy od naszej inwencji i fantazji. Ja swoją roladę przygotowałam z myślą o tym, że bedzie dodatkiem do kanapek. Szybko jednak okazało się, że w połączeniu z sosem pieczeniowym, ziemniakami i surówką stanowiła również doskonałe danie obiadowe.
Ilość porcji – 8-10
Czas wykonania – 150 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek świeżej szałwii
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 płaska łyżka masła
- sól
- pieprz kolorowy
Sposób wykonania:
- schab myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie bardzo ostrym i dużym nożem nacinamy wzdłuż, przez środek tak, by można go było otworzyć jak „książkę” ,
- uzyskany w ten sposób prostokątny płat mięsa rozklepujemy delikatnie na grubość około 2 cm., (należy uważać żeby nie podziurawić struktury włókien)
- tak przygotowany płat mięsa nacieramy solą z obu stron i wstawiamy do lodówki na godzinę
- w tym czasie przygotowujemy farsz mięsny i ziołowy: szałwię i tymianek siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, do mięsa mielonego dodajemy 1 łyżeczkę posiekanej szałwii i 1 łyżeczkę tymianku oraz jajko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy, do reszty szałwii i tymianku dodajemy masło i ucieramy razem na gładką masę
- farsz mięsny układamy wzdłóż dłuższego boku schabu (formując wałek o średnicy około 2 cm.), na pozostałej płaszczyznie mięsa rozsmarowujemy równomiernie zioła z masłem a następnie ciasno rolujemy obwiązując roladę białym, grubym, bawełnianym sznurkiem
- wierzch rolady nacieramy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i wkładamy w rękaw do pieczenia (w rękawie mięso zachowa swoją soczystość i aromat ziół)
- rękaw wraz z mięsem umieszczamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C
- roladę pieczemy około 1,5 godz.