Zapraszam zatem na grillowaną pierś z kurczaka z sosem czosnkowym... Do tego lubczyk, świeże warzywa, brązowy ryż i gwarantuje jeden z lepszych, zdrowych obiadów jaki jedliście..
Dziś przedstawiam przepis na kurczaka, a dokładnie udka, w glazurze w szczególności z miodu, musztardy francuskiej i odrobiny curry. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, praktycznie jest to jedno z tych, które „robią się same”.
Pierś kurczaka pokroić w długie paski, posolić i posypać czerwoną papryką.Obtoczyć w ziarnach sezamu i włożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Zapiec na złoty kolor. Na każdy placek tortilli położyć po kilka listków sałaty, upieczone mięso, pokrojone w ósemki pomidory i po dwa plastry suszonych pomidorów...
Za sprawą pasty tikka, którą kiedyś przygotowałam, stworzyłam szybki obiad, w którym Indie spotykają się z Włochami. Prosty makaron z kurczakiem w towarzystwie bardzo aromatyczniej, pikantnej przyprawy zamienia się w całkiem niebanalną potrawę :)
Szaszłyki to świetny sposób na przygotowanie nieskomplikowanego, mało pracochłonnego obiadu. Te przygotowane z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla kuchni arabskiej są nie tylko pyszne i soczyste, ale również niezwykle aromatycznie.
Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;)
Jak ten czas leci, dopiero co był Sylwester a dziś już mamy 1 marca.... I jak to zwykle w wolny weekend bywa - pogoda nie rozpieszcza, wręcz krzyżuje plany, na chwilę je psuje, ale tylko na chwilę, bo "otworzyłam" szufladkę - co robić jak pada i brzydko za oknem i już dzień jest wypełniony przyjemnościami po brzegi.