Makaron tikka z kurczakiem

Makaron tikka z kurczakiem

Za sprawą pasty tikka, którą kiedyś przygotowałam, stworzyłam szybki obiad, w którym Indie spotykają się z Włochami. Prosty makaron z kurczakiem w towarzystwie bardzo aromatyczniej, pikantnej przyprawy zamienia się w całkiem niebanalną potrawę :)


Zdjęcie - Makaron tikka z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON TIKKA Z KURCZAKIEM
(2 porcje)
180 g makaronu (u mnie penne),
1 filet z piersi kurczaka,
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 czerwona papryka,
180g gęstego jogurtu (typu greckiego),
1-2 łyżeczki pasty tikka (wg uznania),
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oleju lub oliwy,
świeża kolendra lub natka pietruszki,
ewentualnie pieprz i sól

Cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w małą kostkę. Mięso umyć, osuszyć i również pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać paprykę i kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tikka i koncentrat pomidorowy. Smażyć, aż kurczak będzie gotowy. Wówczas zmniejszyć ogień i dodać jogurt. Lekko podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Na koniec posypać kolendrą lub natką pietruszki.

Kategorie przepisów