Samo zdrowie: filet z kurczaka z lekkim sosem czosnkowym
Już jestem i wracam do bloga... Chwilowa przerwa spowodowana była wieloma czynnikami... Brak weny to pierwszy i główny powód... Do tego podróż do Polski na dłuższy weekend a także impreza urodzinowa na 12 osób...
Ostatni tydzień to także czas dyspensy - nie wyobrażam sobie wizyty u mamci Danci będąc na diecie... W ciągu jednego dnia udało nam się pójść na grzyby, zrobić ognisko, usmażyć na nim kanie, ryby i ziemniaki... Do listy dorzucić trzeba kopytka, sos grzybowy i trochę wyskokowych napojów... Było cudnie jak zawsze... Później roczek mojej chrześnicy i znów biesiada...
Od wczoraj wróciliśmy na zdrowe odżywianie... Zapraszam zatem na grillowaną pierś z kurczaka z sosem czosnkowym... Do tego lubczyk, świeże warzywa, brązowy ryż i gwarantuje jeden z lepszych, zdrowych obiadów jaki jedliście... Porcja zawiera 276 kcal (b:21g, tł:7g, ww:32g).
Składniki:
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami (papryką, odrobiną czosnku, lubczykiem, solą i pieprzem), pozostawić na ok 15 min a następnie smażyć z niewielką ilością oliwy na rozgrzanej patelni grillowej. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Jogurt połączyć z niewielką ilością majonezu, koncentratem pomidorowym i czosnkiem. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ciepłym filetem, brokułami, ryżem i sałatą.
Ostatni tydzień to także czas dyspensy - nie wyobrażam sobie wizyty u mamci Danci będąc na diecie... W ciągu jednego dnia udało nam się pójść na grzyby, zrobić ognisko, usmażyć na nim kanie, ryby i ziemniaki... Do listy dorzucić trzeba kopytka, sos grzybowy i trochę wyskokowych napojów... Było cudnie jak zawsze... Później roczek mojej chrześnicy i znów biesiada...
Od wczoraj wróciliśmy na zdrowe odżywianie... Zapraszam zatem na grillowaną pierś z kurczaka z sosem czosnkowym... Do tego lubczyk, świeże warzywa, brązowy ryż i gwarantuje jeden z lepszych, zdrowych obiadów jaki jedliście... Porcja zawiera 276 kcal (b:21g, tł:7g, ww:32g).
Składniki:
- 80g mięsa z piersi kurczaka
- 40g brązowego ryżu
- 65g brokułów
- 8g sałaty
- 4g oliwy z oliwek
- 3g majonezu light
- 17g jogurtu naturalnego 2%
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonego lubczyku
- szczypta papryki ostrej
- pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami (papryką, odrobiną czosnku, lubczykiem, solą i pieprzem), pozostawić na ok 15 min a następnie smażyć z niewielką ilością oliwy na rozgrzanej patelni grillowej. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Jogurt połączyć z niewielką ilością majonezu, koncentratem pomidorowym i czosnkiem. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ciepłym filetem, brokułami, ryżem i sałatą.