niedawno przeczytałam, że znajoma zrobiła na obiad karczek w kapuście, ze śliwkami. zabrzmiało tak apetycznie, że po prostu MUSIAŁAM to zrobić, i poprosiłam Tunię o przepis :) podzieliła się, zrobiłam - i od tamtej pory Młoda moja, uprzednio średnio chętna do jedzenia mięsa przez ostatni rok z hakiem, zaczęła jeść mięsko.
Mam dzisiaj do zaprezentowania bardzo dobre danie jednogarnkowe a właściwie danie z patelni. Jest ono szczególnie popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je z duszonych warzyw, do których wbija się jajka. Danie jest naprawdę warte wypróbania. Świetnie nadaje się na śniadanie lub na lekką przekąskę w ciągu dnia.
W dzieciństwie danie jednogarnkowe jednoznacznie kojarzyło mi się grochówką, krupnikiem czy zupą klopsową. Dzisiejszy mój garnek nie ma jednak z nimi nic wspólnego. Skrywa na dnie soczyste mięso i jarzynkę.
Wiecie, z czego zrobić najlepsze leczo? Wydawało by się, że z kabaczka, otóż nie. Najlepsze leczo robi się z zielonych ogórków. Przepis mojemu szwagrowi Andrzejowi podała jego kuzynka mieszkająca na Węgrzech.