Jednogarnkowo. Wołowina z papryką i dynią.

Jednogarnkowo. Wołowina z papryką i dynią.
Ciąg dalszy sprzątania folderu z archiwalnymi przepisami. Tym razem padło na jednogarnkowe mięsne danie z dynią. Łatwe i konkretne, w sam raz na zimę. Chociaż ta zima to u nas w tym roku średnia ;)
Zdjęcie niezbyt piękne, bo robione strasznie dawno temu. Hm, przynajmniej widzę, że robię jakieś postępy w fotografii potraw. Może niewielkie, ale jednak ;)
A propos dyni, to na dzień dzisiejszy wypełnia ona chyba z połowę mojej zamrażarki. Trzeba będzie się znów zakręcić wokół dyniowych przepisów ;)

Zdjęcie - Jednogarnkowo. Wołowina z papryką i dynią. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

WOŁOWINA Z PAPRYKĄ I DYNIĄ
(na 4-5 porcji)
500g mielonej wołowiny,
300g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
½ czerwonej papryki,
½ zielonej papryki,
2 ziemniaki,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie

Cebulę obrać i posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i także pokroić w kostkę
W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie wrzucić mięso. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać dynię, paprykę i ziemniaki, całość smażyć jeszcze 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać bulion, doprawić solą i pieprzem. Dusić 20-30 minut na małym ogniu (bez przykrycia), aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec przyprawić ziołami prowansalskimi.
Podawać z pieczywem.


(źródło: "Moje Gotowanie" 11/2002, z moimi modyfikacjami)

Kategorie przepisów