Smaczny i oryginalny pomysł na makaron. Jest on bardzo lubiany przez mojego męża, który jest wielbicielem curry. Mi również smakuje, choć wolę chyba jednak bardziej sosy na bazie pomidorów.
Kochani, dzisiaj proste w przygotowaniu warzywne Curry.Możemy wrzucić ulubione warzywa – i wyjdzie :)Nie zarażajcie się jeśli nie macie w s z y s t k i c h wykorzystanych przeze mnie przypraw – pominiecie jedną czy dwie – też będzie pyszne i zasmakuje Indiami.
Przepis zaczerpnęłam z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska” i chociaż pozmieniałam nieco proporcje oraz użyłam świeżych pomidorów, a nie z puszki, to jednak indyjski charakter i smak dania pozostał :)
Chociaż na blogu pojawił się już przepis na curry, to z perspektywy widzę, że nie był idealny. Znając dobą "curry bazę", można kombinować z różnymi dodatkami: warzywami, mięsem czy strączkowymi. Jednak to zestawienie smakuje mnie i mojemu Lubemu najlepiej.
Uwielbiamy intensywne i zdecydowane smaki, dlatego regularnie przyrządzamy, dania o hinduskiej nucie. Dzisiejsza moja propozycja, to pikantna, niesamowicie aromatyczna, rozgrzewająca, wołowina (można użyć jagnięciny) po indyjsku, z dodatkiem fasolki szparagowej i papryki.
Pyszne i niecodzienne danie, czyli kalafior zapiekany z ananasem i cieciorką, podany z dressingiem z mango, jogurtu i świeżej kolendry. Ja uwielbiam takie smaki
Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu.