Naan – indyjskie placki chlebowe z patelni
Jak bardzo lubię piec pieczywo w domu wiedzą już chyba wszyscy moi znajomi i chociaż czasem wciąż patrzą na mnie z politowaniem, ja nie zamierzam porzucić tej pasji. Pieczenie chleba bowiem to coś więcej niż część przygotowania posiłku dla rodziny. To styl życia i sposób na stworzenie wyjątkowej, rodzinnej atmosfery wszędzie tam, gdzie jesteśmy.
Od pewnego czasu często zdarza mi się wypiekać placki chlebowe według różnych receptur. Świetnie sprawdzają się do większości podawanych w naszych domach potraw, świetnie się przechowują i z powodzeniem można je upiec lub odpiec także na grillu, co w wakacje powinno być dużym udogodnieniem. Bywają bardziej lub mniej pracochłonne, ale ich przegotowanie sprawia wiele przyjemności, a obserwowanie jak szybko zmieniają się podczas obróbki termicznej to radość w czystej postaci, która udziela się nie tylko dzieciom. Tempo ich wypiekania też nie jest bez znaczenia – latem zdecydowanie mniej chętnie rozgrzewam piekarnik do wysokich temperatur, a te naan pieką się na patelni lub nad rusztem grilla.I takim sposobem jadamy ostatnio indyjskie naan, na które podaję dziś swój pierwszy przepis, roti, chapati, a także pity, tortille i wiele innych, o których wkrótce będziemy rozmawiać. Dodatki i nadzienia to już tylko kwestia naszej wyobraźni.
Dzisiejszy przepis na naan to jeden z bardziej obszernych przepisów na te chlebki. Nie jest wegański, ani też w 100% wegetariański ze względu na wykorzystanie jajka w przepisie, ale pieczywo z niego jest bogate i pełne smaku.
Składniki:
(około 8-10 sztuk)
- 2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 650 lub chlebowej 720
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g drożdży instant
- Kilka łyżek oliwy do posmarowania placków przed pieczeniem
Przygotowanie krok po kroku:
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na 5-10 minut, aby się aktywowały.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe składniki oraz rozczyn drożdżowy. Uważaj, aby nie posypać bezpośrednio drożdży solą, co stłumi ich aktywność.
- Zarób ciasto, a następnie wyrabiaj przez około 10 minut aż będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od dłoni.
- Przykryj folią lub ściereczką i odstaw na około godzinę, do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na około 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
- Żeliwną lub inną patelnię o ciężkim, grubym dnie rozgrzej dość mocno.
- W międzyczasie rozwałkuj pierwszy placek na grubość około 0,7cm i posmaruj go lekko oliwą.
- Połóż na rozgrzanej patelni natłuszczoną powierzchnią i smaż aż zarumieni się od spodu i powstaną charakterystyczna bąble.
- Odwróć placek i dosmaż z drugiej strony w ten sam sposób.
- W czasie gdy smaży się jeden naan, przygotuj następny.
- Upieczone placki odkładaj na ściereczkę do przestygnięcia.
- Przechowuj do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.
Smacznego!