Mięsnie. Jednogarnkowo. Chilli con Carne.

Mięsnie. Jednogarnkowo. Chilli con Carne.


Zdjęcie - Mięsnie. Jednogarnkowo. Chilli con Carne. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chilli con Carne - czyli zwyczajnie Chilli z mięsem :) Piękne, pikantne, sycące danie jednogarnkowe, które naprawdę robi się s a m o .
Dla mnie, dodatkowym atutem jest owa 'jednogarnkowość' - ciach do d u ż e g o gara i nie muszę się martwić, że kot, tudzież kotka: a) w e j d z i e mi na patelnię b) u k r a d n i e z patelni mięso c) s p a l i sobie wibrysy d) p o p a r z y się... No i wiele innych opcji, bo kocie pomysły są nieodgadnione :) Generalnie, macie zarys idei... Tak więc w garnku wszystko pięknie 'pyrka', koty są bezpieczne, a zapach jaki unosi się po całym mieszkaniu - głównie za sprawą k u m i n u, którego a b s o l u t n i e nie może Wam zabraknąć - fantastyczny! Myślę, że warto też zrobić więcej - chilli, tak jak nasz bigos czy fasolka po bretońsku, naprawdę zyskuje na smaku gdy ciut odstoi :)
Bardzo polecam, zwłaszcza na zimowe (brr!...) wciąż zimne i ciemne wieczory :) ps. Znakomicie współgra z lampką czerwonego, wytrawnego wina...
:)
Zdjęcie - Mięsnie. Jednogarnkowo. Chilli con Carne. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

No i ... nie może zabraknąć kotów =)

Zdjęcie - Mięsnie. Jednogarnkowo. Chilli con Carne. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chilli con Carne /inspirowane przepisem z bbc good food.. Danie jest bardzo sycące, porcja wystarczy więc nawet dla czterech osób/
1 duża cebula, drobno pokrojona 4 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w plasterki, 1 łyżeczka suszonej chilli /lub jedna świeża, posiekana/, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 2 łyżeczki kuminu /kminu indyjskiego/ w proszku,
½ kg mielonego mięsa / u mnie łopatka wieprzowa i wołowa, pół na pół /,
300 ml bulionu / mięsny lub warzywny ,/ 1 puszka pomidorów (400g), 2 łyżki przecieru pomidorowego / lub passaty pomidorowej /, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie, oliwa lub inny olej roślinny do smażenia / użyłam oleju z pestek winogron /, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku


W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 2 – 3 minuty ( uważajcie żeby nie przypalić czosnku… ). Dodajemy przyprawy – chilli, papryki w proszku, kumin, mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu przez kolejne 3 min – aż cebula się zeszkli.
Do garnka wrzucamy mielone mięso, rozdrabiamy je drewnianą łyżką na małe kawałki Mieszając i ‘rozbijając’ większe cząstki mięsa, smażymy je przez ok. 10 min – aż wyraźnie się przypiecze. Do gotowego mięsa dolewamy bulion, dodajemy przecier ( czy passatę ) i pomidory z puszki. Dodajemy pozostałe zioła, solimy i pieprzymy do smaku / użyłam dość sporo soli i pieprzu /. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Mieszamy od czasu do czasu. Po tym czasie sos pomidorowy powinien się ładnie zredukować.
Na samym końcu dodajemy fasolkę ( odsączoną w puszki i przepłukaną ), mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu przez ostatnie już kilka minut. Chilli powinno być gęste i wilgotne.
Można podawać z ryżem lub plackami tortilli – ja wybrałam świeżą, chrupiącą bagietkę :)
Smacznego!

Zdjęcie - Mięsnie. Jednogarnkowo. Chilli con Carne. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów