Tym razem bardzo proste , wszystkim znane placuszki z ricottą .....ale ważniejsze są tym razem dodatki smakowe. Zerwałam właśnie świeże kwiaty lawendy i musiałam dodać je do moich placuszków.
Pyszne i sycące śniadanie :) Uwielbiam omlety, ale rzadko je smażę z powodu notorycznego porannego lenistwa, jednak dla TAKICH omletów warto było włożyć trochę wysiłku. Proste, lecz genialne smakowo połączenie. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;)
Są p y s z n e ! Bardzo delikatne i miękkie, ciasto pięknie rozprowadza się na patelni, ładnie składa po upieczeniu... Zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Podałam, część tak jak Gary, z cukrem i (tu zastąpiłam cytrynę) limonką. Takie też są na fotografiach. Będą jednak równie dobrze smakować z innymi dodatkami. Bardzo polecam!
Lekkie, puszyste, serowe placuszki na śniadanie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne dla małych dzieci ( i dużych łasuchów) Zapach i smak cynamonu jest rewelacyjny. Można do nich podawać sezonowe owoce, miód, syrop klonowy lub posypać jak ja cukrem pudrem.
Delikatne, o waniliowym smaku i aromacie. Placuszki są bez dodatkowego cukru w składzie, wystarcza ten pochodzący z serka. Słodyczy nadaje prosty sos borówkowy a la komfitura. Trudno się powstrzymać, by nie wyjadać go prosto z miseczki :)
Tym razem propozycja na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, puszyste, wilgotne placuszki, w smaku przypominające sernik. Podaję je z sosem truskawkowym i cukrem pudrem, ale świetnie pasowałby też gorący sos czekoladowy lub konfitura z dowolnych owoców.
Bakalie posiekać. Do miski wsypać mąkę i sodę. W drugiej misce wymieszać jogurt, masło, miód i jajko. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać wszystko łyżką na gładką masę bez grudek. Dodać pokrojone bakalie i wymieszać...
Dzisiaj już tak za ciepłymi lodami nie szaleję, wydają mi się za słodkie. Po jednym małym murzynku mam dość słodyczy na trzy dni. Jednak od pewnego czasu zastanawiało mnie, jak takie cudeńka zrobić w domu. Szukałam, czytałam, aż w końcu dowiedziałam się, że to po prostu beza włoska lub szwajcarska...
Jak zauważyła moja znajoma, na blogu brakuje przepisu na tradycyjne naleśniki, zrobiłam więc naleśniki z przepisu Magdy Gessler. Każdy lubi naleśniki, czy to zwinięte w rulonik, czy złożone w rożek, smakują z każdym nadzieniem.
Pokroić każdy z placków na 8 trójkątów (jak na pizzę). Nałożyć na każdy trójkąt z ciasta dżemowe nadzienie i zwinąć w rogalik. Ułożyć tak przygotowane rogaliki w brytfance i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut...
Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą.