Lekkie serowe pacuszki z cynamonem
Lekkie, puszyste, serowe placuszki na śniadanie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne dla małych dzieci ( i dużych łasuchów) Zapach i smak cynamonu jest rewelacyjny. Można do nich podawać sezonowe owoce, miód, syrop klonowy lub posypać jak ja cukrem pudrem.
Składniki: na 8 placuszków
- 1 jajko
- 150-200 g sera ricotty / serek bieluch naturalny
- 2 - 3 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru ( ja nie dodałam)
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
- owoce/ miód/ syrop klonowy
Do miseczki włożyłam serek, żółtko,szczyptę soli i proszek do pieczenia. Nie dodałam do środka cukru, ponieważ posypane cukrem pudrem lub miodem są wystarczająco słodkie.
Wsypałam mąkę.
Wlałam mleko i mieszałam.
Z białka ubiłam pianę i wlałam do ciasta.
Ciasto delikatnie wymieszałam z pianą.
Na patelni rozpuściłam masło i wymieszałam je z cynamonem.
Nakładałam po jednej łyżce ciasta na jednego placka. Smażyłam na średnim ogniu po każdej ze stron.
Smacznego!