Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
Tego dawno nie było - dwa przepisy jednego dnia ;) Tym razem łosoś pieczony na grillu. Podany z ziemniaczanymi talarkami i sałatą oraz dipem jogurtowym z nutką mięty.
Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw. Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla Klubu Aktywnych Kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań - ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę nachosy.
Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu.Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka.Są one popularną potrawą na Śląsku.Tam też występują również kluski czarne - gdzie oprócz ziemniaków gotowanych dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków.Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs, bądź mogą być podawane z okrasą.
Wynik mojego kolejnego eksperymentu kulinarnego: ciastka bardzo zdrowe, bardzo dietetyczne i z mnóstwem dobroczynnego błonnika. Idealne dla cukrzyków i osób na diecie: nie zawierają cukru ani mąki i bardzo znikomą ilość tłuszczu.