Do zrobienia tej galaretki wybieramy oranżadę w butelce bezbarwną. Oranżadę podgrzewamy. W szklance w gorącej wodzie ok 4 łyżki rozpuszczamy żelatynę. Gdy jest dobrze rozpuszczona wlewamy ją do ciepłej oranżady. Mieszamy . Do foremek wkładamy poziomki i zalewamy galaretka wstawiamy do zastygnięcia
To lekki deser przygotowany z dwóch składników – mleka zagęszczonego i galaretki. Bez pieczenia i spodu biszkoptowego, nie za słodki, ponieważ użyłam mleka niesłodzonego, zrobiony w kilka chwil.
To już chyba ostatnie truskawki w tym roku, cóż, z tym większą nadzieją czekam na przyszłoroczne zbiory i słoneczną pogodę już od początków czerwca, żeby jak najszybciej zagościły na naszych stołach.
Ale jeszcze dziś truskawkowy deser. Muszę przyznać, że się nie spodziewałam, że będzie aż tak pyszny!
Ciepłe, pachnące owoce pod chrupiąca kruszonką te jeden z moich ulubionych deserów, do tego idealny w zimowy dzień. Już w trakcie pieczenia wypełnia cały dom cudownym, słodkim zapachem.
Deser czasochłonny, ale prosty do wykonania o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Inspirację znalazłam w książce "100 zdrowych pokarmów". Deser, który gorąco Wam polecam!