Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble)
Inspiracją do zrobienia tego deseru nie był fakt, że w zamrażalniku czekały jeżyny (zebrane jeszcze latem, wprost z ogrodowego krzaczka), ani to, że w misie na stole leżały piękne jabłka. Ja po prostu kupiłam nową emaliowaną foremkę i natychmiast musiałam jej użyć! :)
Nie zmienia to faktu, że ciepłe, pachnące owoce pod chrupiąca kruszonką te jeden z moich ulubionych deserów, do tego idealny w zimowy dzień. Już w trakcie pieczenia wypełnia cały dom cudownym, słodkim zapachem.
Mój deser podałam z gęstym sosem waniliowym (kupionym w sklepie- to w końcu miał być deser na szybko), świetnie pasować będzie do niego także gałka lodów albo łyżka chłodnej, niezbyt słodkiej bitej śmietany.
Ps. Pomajstrowałam trochę przy zdjęciach. Podoba się Wam taka stylistyka?
Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble) Składniki- jabłka - 2 szt
- jeżyny - 1/2 szklanki (mrożone, mogą być też inne owoce leśne)
- mąk)a ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cukier brązowy - 1 łyżka
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- woda - 2 łyżki
- kruszonka
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 2 łyżki (1+1)
- śmietanka kremówka - 1 łyżka
- masło - 2 czubate łyżki, zimne
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj łyżkę cukru, cynamon, wodę i skrobię. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do naczynia do zapiekania. Dodaj jeżyny (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać) i wymieszaj.
Wszystkie składniki kruszonki włóż do miski i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję sypkich, małych kawałeczków. Rozsyp kruszonkę na wierzchu owoców, posyp dodatkowo łyżką cukru.
Piecz w temp. 180 oC ok. 40 minut, aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zezłoci. Podawaj na ciepło.