Owoce suszone gotowane w białej herbacie
Owoce suszone są doskonałym źródłem błonnika. Śliwki suszone mają właściwości przeczyszczające, są dobry źródłem antyutleniaczy, witamin z grupy B oraz potasu. Figi natomiast to między innymi bogate źródło wapnia i fosforu. Jeśli do tego dodamy białą herbatę i jogurt naturalny to mamy propozycje doskonałego, pełnego witamin i składników mineralnych deseru o niesamowitym smaku i aromacie. Dobrej jakości owoce suszone (użyłam produktów z linii Food&Joy) gotowane w herbacie z dodatkiem cynamonu, anyżu, kardamonu są niezywkle aromatyczne i wspaniale smakują.
Deser czasochłonny, ale prosty do wykonania o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku.
Inspirację znalazłam w książce "100 zdrowych pokarmów". Deser, który gorąco Wam polecam!
SKŁADNIKI na 1 porcję:
6 suszonych śliwek (użyłam Food&Joy)
300 ml wrzącej wody
3 figi suszone
ok. 12 rodzynek (użyłam Food&Joy)
1 torebka białej herbaty (użyłam Irving Melon&Plum White)
1 pałeczka cynamonu
1 gwiazda anyżu
1 ziarno kardamonu
3 goździki
opcjonalnie: 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
Torebkę białej herbaty włóż do gorącej wody i wyjmij po 4-5 minutach.
Herbatę wlej do garnka, dodaj suszone owoce i przyprawy. Odstaw na 30 minut.
Następnie gotuj owoce na bardzo małym ogniu przez około 1,5 godziny. Wyjmij przyprawy i odstaw do ostygnięcia. Następnie owoce z syropem schłodź w lodówce.
Podawaj z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu.
Smacznego :)