Przyznaję, że w tej postaci są również bardzo smaczne i stanowią miłą odmianę :) Nieco pikantne, chrupkie z wierzchu i miękkie w środku są świetnym dodatkiem :)
Czasami bywa tak, że w lodówce znaleźć można praktycznie tylko światło, w spiżarni 3 ziemniaki, sklep jest zdecydowanie za daleko, a mąż jest głodny jak wilk. Cóż wtedy uczynić??
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skórki. Przekrawamy na pół. Łyżką wyciągamy troszkę ziemniaka, żeby powstała dziurka na farsz...
Jeśli znudziły się Wam już ziemniaki w tradycyjnej postaci, polecam przygotować z nich pieczone róże. Z pewnością jest przy nich trochę więcej pracy, ale smak i wygląd zdecydowanie to zrekompensują.
Purre, a jednak nie purre, podane zupełnie inaczej niż to nasze zwyczajne. U nas była bitwa o ostatnie sztuki, zostały wymiecione szybciej z talerzy niż danie główne.
Faszerowane ziemniaki idealnie sprawdzą się jako lekki obiad, jako dodatek do obiadu lub przekąska podczas majowego grillowania. Farsz można przygotować na milion sposobów, ja dziś prezentuje jeden z prostszych.
Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem. Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami.