Ziemniaki pieczone... w panierce :)
Bardzo lubię pieczone ziemniaki jako dodatek do obiadu i dość często je robię – pokrojone w ćwiartki, wstępnie obgotowane, posypane ziołami i skropione oliwą. Tym razem wypróbowałam przepis znaleziony na blogu edysi79, gdzie ziemniaki przed zapieczeniem obtacza się w panierce. Przyznaję, że w tej postaci są również bardzo smaczne i stanowią miłą odmianę :) Nieco pikantne, chrupkie z wierzchu i miękkie w środku są świetnym dodatkiem :)
PIECZONE ZIEMNIAKI
(na 4 porcje)
8 średnich ziemniaków,
8 łyżek oliwy,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół (użyłam prowansalskich)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Wszystkie przyprawy wymieszać z bułką tartą.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Kolejno wkładać je do bułki z przyprawami i obtaczać z każdej strony. Układać na blasze.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 45 minut.
PIECZONE ZIEMNIAKI
(na 4 porcje)
8 średnich ziemniaków,
8 łyżek oliwy,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół (użyłam prowansalskich)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Wszystkie przyprawy wymieszać z bułką tartą.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Kolejno wkładać je do bułki z przyprawami i obtaczać z każdej strony. Układać na blasze.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 45 minut.