Na oliwie podsmaż mięso, wyjmij je z rondla, wrzuć pieczarki z cebulą, podsmaż i podduś. Wrzuć mięso, dolej wody (lub bulionu), zagotuj, dodaj paprykę, sok z cytryny i sos sojowy. Duś przez 15-20 minut.
Co zrobić gdy chce się coś słodkiego, coś małego, coś na jeden ząbek? Szczególnie na mały ząbek, który z chęcią bierze się do pracy, dosypuje, dolewa, miesza, zagniata... :) Najlepsze są ciasteczka, proste, pyszne, pachnące i w dodatku z dżemem!
Ryba z tego przepisu wychodzi naprawdę fenomenalnie. Myślę, że jest niezłą propozycją nie tylko na lżejszy obiad, ale spokojnie może też trafić na wigilijny stół.
Bułka wrocławska - ta nazwa przynajmniej niektórym z Was na pewno jest znana i kojarzona. Ja do tych osób nie należę , choć możliwe , że jadłam w dzieciństwie taką bułkę nawet o tym nie wiedząc (u nas w domu każda długa bułka zawsze była nazywana batonem).
Dzisiaj polecam znaną i lubianą pastę z wędzonej ryby. Łatwa i szybka w przygotowaniu i bardzo dobra na kanapki. Na Popielec idealna. Jest wiele wersji takiej pasty, można dodać co się lubi, ja dodaję jajko i ogórka kiszonego.
Mąkę przesiałam z solą, dodałam miękkiego masła, cukier waniliowy i ekstrakt oraz jajko i żółtko - wszystko wyrabiałam tak długo aż powstanie gładka masa.
Ciasteczka z maszynki wychodzą mi coraz ładniejsze. Jak widać trening robi swoje. Większość zazwyczaj pochłaniają moi synowie, a że dla nich liczą się tylko kakaowe, toteż takie właśnie są.