Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowsze od tych ze sklepu. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, dzięki czemu ich smak może być za każdym razem nieco inny.
Na pewno nie są to ciasteczka dla fanów kruchych, maślanych ciasteczek z mąki pszennej, raczej dla zwolenników zdrowych, atrakcyjnych smakowo przekąsek dietetycznych. Nam bardzo przypadły do gustu, są chrupiące, lekko słodkie o ciekawym posmaku orzechowo-gryczanym.
Moje dzieci cieszą się kiedy w wielkim słoju stojącym w kuchni znajdują pyszne ciasteczka, a ja lubię przygotowywać im takie małe, słodkie pyszności, tym bardziej, że poza tym że pyszne, to całkiem zdrowe, bo przygotowane z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych, wiórków kokosowych i niewielką ilością cukru brązowego.
Są przepyszne. Bardzo maślane, chrrupiące i lekko ciągnące się w środku. Znikają w mgnieniu oka, dlatego najlepiej piec od razu z podwójnej albo i potrójnej porcji!
Smaczna i zdrowa przekąska z mieszanki orzechów, nasion słonecznika i pestek moreli. Do ciasta dodałam również mąkę razową i płatki owsiane. (...) Ciasteczka są bardzo pożywne, sprawdzą się do śniadaniówki dla dzieci i dla dorosłych do zestawu do kawy i herbaty 🙂
Chrupiące i zdrowe ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i sezamu. Z przepisem na bazę do ciasteczek, spotkałam się na wielu blogach. Dodatki naprawdę mogą być przeróżne…orzechy, suszone owoce, ekspandowana kasza, posiekana gorzka czekolada.
Niech Was nie zmyli fakt, że głównym składnikiem tych ciasteczek są płatki owsiane – to nie jest fit przekąska. Mają sporo cukru i masła – ale dzięki temu są taaakie pyszne! Jak dla mnie takie ciasteczka owsiane są warte zrobienia sobie dnia wolnego od diety, bo z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że to najlepsze tego typu ciastka jakie jadłam.
Kto z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek??? Chyba nie ma takiej osoby. Dla mnie kojarzą się z domem rodzinnym i weekendami, bo własnie wtedy Mama zabierała się za piecznie.
Moje ciasteczka zaplatałam w coś na kształt koszyczka, bardzo podoba mi się jak wyglądają po upieczeniu, ale spokojnie można je także po prostu rozwałkować i wyciąć szklanką lub foremką. Poniżej podaję składniki na ciasteczka.