Ciasteczka gryczane

Ciasteczka gryczane
Szukałam pomysłu na ciasteczka z otrębami, w końcu trafiłam na ciekawy przepis w książce Zioła z apteki natury, wydawnictwa Publicat. Nijakie smakowo otręby owsiane, zastąpiłam gryczanymi i był to dobry wybór ? Na pewno nie są to ciasteczka dla fanów kruchych, maślanych ciasteczek z mąki pszennej, raczej dla zwolenników zdrowych, atrakcyjnych smakowo przekąsek dietetycznych. Nam bardzo przypadły do gustu, są chrupiące, lekko słodkie o ciekawym posmaku orzechowo-gryczanym. W przyszłości będę eksperymentować z tym przepisem, dodając do ciasta kakao, orzechy, czy suszone owoce. Bardzo polecam

Zdjęcie - Ciasteczka gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 200 g otrąb gryczanych
  • 50 g otrąb owsianych
  • 120 g mąki żytniej
  • 100 g masła
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 2 małe jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuszczam na małym ogniu, dodaję miód, wszystko mieszam i odstawiam. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Do miski daję otręby, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, wszystko mieszam. Białka ubijam na gęstą pianę. Do mieszanki otrąb i mąki, dodaję masło z miodem i pianę, Wszystko dokładnie mieszam. Masa będzie się kleić. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi z masy odrywam małe kawałki i robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczam i układam na papierze. Ciasteczka piekłam 15 minut, 7 minut na dolnej półce i pozostałe 8 minut na środkowej. W trakcie pieczenia obserwujemy ciasteczka, kiedy się przyrumienią, będą gotowe. Udanych wypieków

Zdjęcie - Ciasteczka gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów