Kakaowo - kokosowa owsianka z granatem
Porządne śniadanie to podstawa, dla mnie to obietnica dobrego dnia, coś co daje poczucie bezpieczeństwa. Śniadanie to taki stabilny fundament i nigdy nie powinniśmy o nim zapominać, a wciąż nie brakuje tych, którzy omijają je wielkim łukiem, łudząc się, że uda im się jakoś dotrwać do lunchu. Tymczasem brak śniadania, lub nawet jego mizerna namiastka nie jest w stanie doprowadzić nas nigdzie poza frustracją. Ubóstwiam owsianki, gotuję je namiętnie o każdej porze roku, jeśli wiem, że rano będzie krucho z czasem zalewamy wszystko na noc w słoiku i wstawiam do lodówki, rano dodaję owoce, nasiona i orzechy. Dodatki zmieniajcie wraz ze zmianą pory roku, w sezonie koniecznie wybierajcie świeże owoce, zimą ich suszone odpowiedniki i orzechy, dużo orzechów ;) Połączenie kakao, kokosa, żurawiny i czerwonych pestek granatu, delikatnie kieruje moje myśli ku zbliżającym się Świętom....zatem do śniadania.....
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania 15 min
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki płatków orkiszowych
2 łyżki nasion chia
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki syropu klonowego
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 granatu
Do podania jogurt naturalny garść dowolnych orzechów garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1. W rondelku umieszczamy płatki, mleko, syrop klonowy, kakao i chia, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 8-10 min2. Z połówki granatu wystukujemy pestki posypujemy gotową owsiankę, podajemy z jogurtem, grubo siekanymi orzechami i żurawiną