Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Perfekcyjny duet na jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :) Moje ciasteczka zaplatałam w coś na kształt koszyczka, bardzo podoba mi się jak wyglądają po upieczeniu, ale spokojnie można je także po prostu rozwałkować i wyciąć szklanką lub foremką. Poniżej podaję składniki na ciasteczka. Mus z żurawiny robię bardzo prosto – świeżą żurawinę miksuję w blenderze, dodaję cukier do smaku i podgrzewam w garnuszku, aż mus lekko zgęstnieje. Gotowy mus można zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce (u mnie stał najdłużej z 2 tygodnie) lub zapasteryzować i trzymać słoiczek w temperaturze pokojowej w domowej spiżarce.

Jeśli szukacie inspiracji na coś słodkiego do pochrupania przy kawie lub herbacie zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasteczka owsiane, proste ciasteczka czekoladowe lub kruche ciasteczka maślane.

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasteczka:

400 g mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła (3/4 kostki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

Ciasteczka imbirowe – jak to zrobić?

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka wychodzą delikatne i kruche.
Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka.

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy około 7-10 minut, aż będą rumiane.
Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas, kiedy ciasteczka są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu do herbaty z żurawiny. Świeżą żurawinę miksujemy z cukrem w proporcjach 1:1. Świeży mus można od razu dodać do herbaty, jeśli chcemy go przechowywać dłużej całość trzeba zagotować. Mieszamy, aż część wody odparuje i mus zgęstnieje. Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów