Ciasteczka imbirowe
Perfekcyjny duet na jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :) Moje ciasteczka zaplatałam w coś na kształt koszyczka, bardzo podoba mi się jak wyglądają po upieczeniu, ale spokojnie można je także po prostu rozwałkować i wyciąć szklanką lub foremką. Poniżej podaję składniki na ciasteczka. Mus z żurawiny robię bardzo prosto – świeżą żurawinę miksuję w blenderze, dodaję cukier do smaku i podgrzewam w garnuszku, aż mus lekko zgęstnieje. Gotowy mus można zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce (u mnie stał najdłużej z 2 tygodnie) lub zapasteryzować i trzymać słoiczek w temperaturze pokojowej w domowej spiżarce.
Jeśli szukacie inspiracji na coś słodkiego do pochrupania przy kawie lub herbacie zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasteczka owsiane, proste ciasteczka czekoladowe lub kruche ciasteczka maślane.
Składniki na ciasteczka:400 g mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła (3/4 kostki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.
Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka wychodzą delikatne i kruche.
Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka.
Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy około 7-10 minut, aż będą rumiane.
Czas, kiedy ciasteczka są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu do herbaty z żurawiny. Świeżą żurawinę miksujemy z cukrem w proporcjach 1:1. Świeży mus można od razu dodać do herbaty, jeśli chcemy go przechowywać dłużej całość trzeba zagotować. Mieszamy, aż część wody odparuje i mus zgęstnieje.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)