Chrrupiące ciasteczka owsiane
Chcesz wiedzieć jak smakują? Są przepyszne. Bardzo maślane, chrrupiące i lekko ciągnące się w środku. Znikają w mgnieniu oka, dlatego najlepiej piec od razu z podwójnej albo i potrójnej porcji! :-)
Chrrupiące ciasteczka owsiane
/ przepis własny, składniki na 12 dużych ciasteczek/
- 100 g masła
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki cukru białego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis klik)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Płaską blachę od piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masło rozpuściłam w garnuszku i ostudziłam.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cukier, wbiłam żółtko, wlałam ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Zagniotłam rękoma elastyczne i dosyć kleiste ciasto.
Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczając układałam je na płaskiej blaszce do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. (z termoobiegiem) i piekłam w nim ciasteczka około 15 minut- na złoty kolor. Ciacha z początku były bardzo miękkie, jednak gdy zupełnie ostygły stały się zwarte i przyjemnie chrupiace.
Smacznego!:)
Ps: I przy okazji chwalę się moim najnowszym nabytkiem- przepięknym, ręcznie robionym, świerkowym blatem od NORdsgn.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________