Ciasteczka owsiano-jaglane
Dziś u mnie małe co nieco dla najmłodszych smakoszy, choć nie tylko, bo chrupiące ciasteczka znajdą z pewnością swoich amatorów także wśród dorosłych. Idealne do kubka zimnego mleka, albo jako przekąska do pojemnika z drugim śniadaniem do szkoły. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowsze od tych ze sklepu. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, dzięki czemu ich smak może być za każdym razem nieco inny. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Zaangażowanie dzieci do pomocy w ich przygotowaniu gwarantuje dobrą zabawę. Mój mały pomocnik wystąpił także jako model w sesji zdjęciowej;)
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków jaglanych
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g roztopionego masła
suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, migdały- wszystko posiekane- razem około 200 g
cukier brązowy do posypania wierzchu ciasteczek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane ciasteczka posypujemy brązowym cukrem i pieczemy około 15 minut.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków jaglanych
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g roztopionego masła
suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, migdały- wszystko posiekane- razem około 200 g
cukier brązowy do posypania wierzchu ciasteczek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane ciasteczka posypujemy brązowym cukrem i pieczemy około 15 minut.