Nie mogę z tymi sernikami! ;) Ciągle jakiś mnie kusi, ciągle chcę spróbować kolejnego. Nic na to nie poradzę. ;) Są pyszne, wyglądają tak pięknie, jak sernik black forest u Dorotki, no i jestem ugotowana ;). Taki sernik chodzi za mną krok w krok, śni mi się po nocach, tak długo o nim myślę, aż w końcu upiekę.
U mnie na blogu jeszcze poświątecznie:-) Seromakowiec z masą jabłkową to wspomnienie dzieciństwa. Przygotowujemy go zawsze na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, gdy po upieczeniu sernika, makowca zostaje jeszcze dużo masy makowej lub masy serowej. Przepis sprawdzony, polecam!
Mam ostatnio mało czasu na pieczenie i jakoś weny brak, ale nie będę Wam tu narzekać. No, może troszkę;). Upiekłam ciasto z rabarbarem i wyszedł zakalec. Za to jaki smaczny! :) Nie pokażę go tu jednak, może dopiero jak zrobię ponownie;).
Pleśniak to jedno z naszych ulubionych ciast. Kruchy spód, kwaskowe wnętrze z owoców, delikatna pianka i kruszonka. Mniam:). Zwykle robię to ciasto ze świeżymi porzeczkami lub dżemem porzeczkowym. Tym razem skorzystałam z pomysłu, który znalazłam u Gosi i zrobiłam z rabarbarem. By przełamać smak dodałam mus jabłkowy. Całość znakomicie smakowała!
Bardzo lubię czerwone porzeczki, najchętniej zjadam je z krzaczka (podobnie jak mój synek), albo pakuję do pleśniaka, ostatnio także trochę do słoiczków. Sernik robiłam pierwszy raz i nie zawiodłam się. Jest wilgotny, miękki, dzięki porzeczkom orzeźwiający. Smakuje rewelacyjnie. Taki na gorące dni, choć nie jest sernikiem na zimno;).
Wcześniej nigdy nie robiłam i nie jadłam sernika z rabarbarem. Skusił mnie u Natalki, która napisała, że to sernik idealny. Faktycznie, jest niesamowicie smaczny! Kremowy, taki wilgotny, no i smakuje rabarbarowo. Nie wiem, czy u Was na straganach, w ogródkach jest jeszcze rabarbar, ale jeśli tak, to nie wahajcie się ani chwili. Sernik jest wspaniały!
Wyszedł naprawdę smaczny. Ciężki, mazisty, sycący, nieprzesłodzony. Z delikatną nutą cytrusów, lekko rozgrzewający w te chłodne, deszczowe dni. Urósł niesamowicie, żeby później spektakularnie opaść. Przy czym nie popękał ani w ogóle nie stracił na urodzie. Mimo wszystko potraktowałam go z wierzchu czekoladą, która przez dodatek soku z pomarańczy świetnie komponuje się z całością, nadając jej lekko wytrawnego charakteru. Mówię Wam, warto spróbować.
Ciasto bajaderka z resztek ciastek czy też z naszych zakalców, które czasem nam się zdarzają - przypomina smak dzieciństwa zawsze - wyszła naprawdę smaczna polecam :-)
Jeśli tak jak ja macie jeszcze ochotę na letnie smaki to zapraszam na pyszne, pachnące, drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami, serem oraz chrupiącą kruszonką. Pyszności! Robiłam je jeszcze przed urlopem, zatem z placka zostały tylko wspomnienia;).
Kolejne ciasto z wykorzystaniem typowo jesiennych owoców , choć gruszki są chyba jednak mniej popularne od jabłek. Osobiście rzadko piekę z nimi ciasta , ale skoro teraz mam już dostęp do własnych owoców , to wzięłam się za przeszukiwanie netu w poszukiwaniu przepisów.
Zaczęłam przeglądać książki, aż w Wyśmienitych ciastach serowych Elisabeth Lange zobaczyłam przepis na sernik na zimno. Na zdjęciu wyglądał pięknie! I od razu poczułam do niego słabość. Po pierwsze sernik - to musi być dobre. Po drugie - z czekoladą i lekką nutą kawy... Czy to może się nie udać...? Nie może. Jest pyszne!
Połączenie bananów i czekolady okazało się świetnym pomysłem, a dzięki kwaskowatemu dżemowi, torcik nie był mdły i smakował wszystkim, bez wyjątku.Dla mnie po prostu rewelacja – tort spełnił moje oczekiwania w 100% :)
Bardzo wilgotne, wypełnione dużą ilością masy makowej owiniętej w lekkie ciasto krucho-drożdżowe. Delikatnie aromatyzowane amaretto, z kwaskowatymi suszonymi wiśniami, którymi zastąpiłam nielubiane rodzynki.