Sernik z czerwonymi porzeczkami
Bardzo lubię czerwone porzeczki, najchętniej zjadam je z krzaczka (podobnie jak mój synek), albo pakuję do pleśniaka, ostatnio także trochę do słoiczków. Sernik robiłam pierwszy raz i nie zawiodłam się. Jest wilgotny, miękki, dzięki porzeczkom orzeźwiający. Smakuje rewelacyjnie. Taki na gorące dni, choć nie jest sernikiem na zimno;).
Przepis znalazła dla mnie Atinka na blogu Edysi. Pozmieniałam trochę proporcje dostosowując je do tortownicy o średnicy 24 cm. Serdecznie polecam, a sernik to moja ostatnia już propozycja do akcji Oliwki SernikowoII.
Składniki na spód:
*200g ciasteczek owsianych (dałam kokosowe Złotokłose)
*75g masła
Ciasteczka pokruszyć, masło roztopić. W misce wymieszać ciasteczka z przestudzonym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąć spód. Na czas przygotowywania masy serowej włożyć tortownicę do lodówki.
Masa serowa:
*4 jajka
*50g masła
*3/4 szklanki cukru pudru
*1 opakowanie cukru waniliowego
*150ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
*1 kg zmielonego twarogu lub sera do wypieków (wiaderko)
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka soku z cytryny
Oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć z cukrami. Dodać miękkie masło, sok z cytryny, utrzeć. Wciąż ucierając dodawać kolejno żółtka. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej, najlepiej łyżką. Białka również ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 60 minut.
Wystudzić.
Składniki na wierzch:
*300g czerwonych porzeczek
*1 opakowanie galaretki wiśniowej albo truskawkowej
Porzeczki opłukać, osuszyć i rozłożyć na zimnym serniku.
Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu i tężejącą zalać porzeczki. Wstawić do lodówki by galaretka stężała.
Smacznego :)