Sernik z czerwonymi porzeczkami

Sernik z czerwonymi porzeczkami

                      Bardzo lubię czerwone porzeczki, najchętniej zjadam je z krzaczka (podobnie jak mój synek), albo pakuję do pleśniaka, ostatnio także trochę do słoiczków. Sernik robiłam pierwszy raz i nie zawiodłam się. Jest wilgotny, miękki, dzięki porzeczkom orzeźwiający. Smakuje rewelacyjnie. Taki na gorące dni, choć nie jest sernikiem na zimno;). 

Przepis znalazła dla mnie Atinka na blogu Edysi. Pozmieniałam trochę proporcje dostosowując je do tortownicy o średnicy 24 cm. Serdecznie polecam, a sernik to moja ostatnia już propozycja do akcji Oliwki SernikowoII

Zdjęcie - Sernik z czerwonymi porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z czerwonymi porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na spód:

*200g ciasteczek owsianych (dałam kokosowe Złotokłose

*75g masła

 

Ciasteczka pokruszyć, masło roztopić. W misce wymieszać ciasteczka z przestudzonym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąć spód. Na czas przygotowywania masy serowej włożyć tortownicę do lodówki.

Masa serowa:

*4 jajka

*50g masła

*3/4 szklanki cukru pudru 

*1 opakowanie cukru waniliowego

*150ml słodkiej śmietanki kremówki 30%

*1 kg zmielonego twarogu lub sera do wypieków (wiaderko)

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*1 łyżeczka soku z cytryny

Oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć z cukrami. Dodać miękkie masło, sok z cytryny, utrzeć. Wciąż ucierając dodawać kolejno żółtka. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej, najlepiej łyżką. Białka również ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. 

Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy.

Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 60 minut.

Wystudzić.

 

Składniki na wierzch:

*300g czerwonych porzeczek

*1 opakowanie galaretki wiśniowej albo truskawkowej

Porzeczki opłukać, osuszyć i rozłożyć na zimnym serniku.

Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu i tężejącą zalać porzeczki. Wstawić do lodówki by galaretka stężała.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Sernik z czerwonymi porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z czerwonymi porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z czerwonymi porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów