Tort czekoladowo-bananowy

Tort czekoladowo-bananowy
Ten torcik wykonałam na swoje imieniny, które wprawdzie były już równiutkie 2 tygodnie temu, ale dopiero teraz znalazłam czas, by się nim pochwalić ;)
Tort wykonałam z przepisu z Kwestii Smaku w wersji bananowej, zmodyfikowanej przez LenęMS.
Zależało mi, by tort nie był przełożony tłustą, ciężką, maślaną masą. Delikatny mus czekoladowy na bazie śmietanki i mascarpone okazał się idealny. Połączenie bananów i czekolady okazało się świetnym pomysłem, a dzięki kwaskowatemu dżemowi, torcik nie był mdły i smakował wszystkim, bez wyjątku.
Dla mnie po prostu rewelacja – tort spełnił moje oczekiwania w 100% :)

Ja piekłam go w tortownicy o śr. 24 cm, dlatego zwiększyłam ilość składników na biszkopt w stosunku do oryginalnego przepisu. Mus nakładałam cienkimi warstwami, ale jeśli ktoś woli grubsze, to wówczas ilość składników na masę również należy zwiększyć :)

Zdjęcie - Tort czekoladowo-bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY
biszkopt:
5 jajek,
250g cukru pudru,
85g mąki pszennej,
85g mąki ziemniaczanej,
2,5 pełnych łyżek kakao,
szczypta soli

mus czekoladowy:
250g serka mascarpone.
350ml śmietanki kremówki,
100g gorzkiej czekolady,
½ szklanki cukru pudru

dodatkowo:
ok. ¾ szklanki soku bananowego,
2 banany,
ok. ½ słoika kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki),
6-8 szt. drobno pokruszonych herbatników lub ciastek owsianych

Biszkopt: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszać razem w misce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na jasną, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać resztę cukru pudru, aż piana będzie lśniąca. Dodać masę żółtkową i delikatnie wmieszać łyżką do białek. Następnie przesiewać po trochę mąki z kakao, delikatnie mieszając łyżką, aż składniki ciasta się połączą.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piec 35-40 minut w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (powinien być suchy).
Upieczony biszkopt zostawić w formie do wystygnięcia.

Mus: Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej (ja rozpuściłam w mikrofalówce) i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą, wymieszać z serkiem mascarpone.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Wymieszać ją bardzo delikatnie z czekoladowym serkiem. Do czasu przełożenia ciasta, masę trzymać w lodówce.

Ostudzone ciasto z tortownicy i szerokim nożem przekroić na 3 lub 4 poziome blaty (ja przekroiłam na 4).
Dolny blat skropić 3-4 łyżkami soku bananowego, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, obłożyć cienkimi plasterkami banana i wyłożyć2-3 łyżki musu czekoladowego. Mus równomiernie rozprowadzić, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć wszystkie czynności; tak samo z trzecim blatem (ja dałam banany tylko na pierwszy i trzeci blat ciasta, ale można dać również na drugi ;).
Położyć na wierzchu ostatni krążek, skropić sokiem bananowym i wyłożyć pozostały mus, zostawiając 3 duże łyżki na boki.
Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami.
Wierzch tortu można udekorować np. krokantem albo ażurkami z czekolady. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort najsmaczniejszy jest na drugi dzień.


Zdjęcie - Tort czekoladowo-bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów