Dziś z Synkiem tworzyliśmy kolejne ciasteczka- smaczne, aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Inspiracją dla mnie były wypieki ciasteczkowe Dorotus a przepis pochodzi od Agusi z forum Cincin.
Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Niektóre przepisy Dukana, w ulepszonej wersji, są naprawdę bardzo smaczne i godne polecenia. Także dzisiaj, na bazie dukanowych ciasteczek otrębowych, proponuję swoje ciasteczka otrębowe z sezamem. Takie dobre, zdrowe "zapychacze" :)
Chciałam zrobić coś dla moich małych gości więc zrobiłam upatrzone na blogu Doroty ciastka w kształcie guzików. Nie dość, że ładnie mi się upiekły, to jeszcze takie pyszne, że bardzo szybko zniknęły :-)
Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię, gdy te cudowne zapachy wypełniają cały dom, gdy już od progu czuć, że w kuchni powstaje coś pysznego - coś jak ciasteczka, które upiekłam właśnie dziś.
Moi synowie zakochali się w nich od pierwszego gryzu. Kruche, chrupiące z dużą dawką kandyzowanej skórki pomarańczowej i płatków czekoladowych urzekły i mnie. (...) Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy.